fbpx

Groza iz Iraka: Džihadistka pred razstrelitvijo brez slabe vesti v eni roki držala otroka, v drugi pa detonator

Foto: Printscreen

Pojavila se je fotografija, ki prikazuje žensko, kako z otrokom v roki hodi po ulicah Mosula, kot da bi želela ubežati grozotam, ki so doletele mesto, odkar je to prešlo pod nadzor teroristične skupine Islamska država. Kakorkoli, izkazalo se je, da ima ženska z burko v rokah tudi detonator. Slika je bila posneta le nekaj trenutkov pred tem, ko se je samomorilska napadalka z otrokom razstrelila, medtem ko je hodila mimo iraških vojakov. 

Ženska se je pred razstrelitvijo sprehajala po ozemlju, ki je bilo nedavno osvobojeno od teroristov, blizu pa je bilo tudi nekaj civilistov, ki so si prizadevali zapustiti opuščeno območje. Snemalec lokalne televizije Al-Mawsleya TV je povedal, da se je napadalka očitno želela razstreliti poleg iraških vojakov, a se je bomba sprožila šele, ko je prehodila krajšo razdaljo od želenega mesta razstrelitve. V eksploziji bombe so bili poleg nje ubiti še njen otrok, dva vojaka in nekaj civilistov.

Včeraj dopoldne so poročali, da se spopadajo še z zadnjimi 200 preživelimi borci Islamske države in njihovimi ženami, ki si v obupu na vse načine prizadevajo povzročiti čim več smrtnih žrtev. Tiskovna agencije Islamske države Amaq news agency je poročala o silovitih spopadih v predelu Al-Maidan in navedla, da borci vztrajajo na svojih utrjenih položajih. Prav tako so v eni izmed objav zapisali: “Borci Islamske države kolektivno prisegajo, da se bodo v Al-Maidanu borili do smrti.”

Foto: epa

Žene borcev se razstreljujejo v bližini civilistov
V zadnjih dveh tednih se je po navedbah Daily Maila več kot 20 samomorilskih napadalk razstrelilo v bližini nedolžnih civilistov. General podpolkovnik Sami al-Aridi je povedal, da se ženske skupaj s svojimi otroki borijo ob svojih možeh, ki so prisegli zvestobo kontroverzni teroristični skupini. “Zaradi tega se ne moremo odločiti, da bi uporabili zračne napade, če bi jih lahko, bi bilo bojevanja konec v nekaj urah.” 

Preprečevanje napadov se je izkazalo kot težko, saj iraška konzervativna družba vojakom ne dovoljuje, da bi ženskam ukazali, naj privzdignejo svoja oblačila, da bi preverili, če morebiti ne nosijo eksploziva, ki bi lahko vzel življenje številnim nedolžnim ljudem, katerih smrt se zdi smiselna samo sprevrženim umom iz vrst Islamske države.

Foto: epa

Razglašena težko pričakovana osvoboditev
Vladne sile se se ob podpori koalicijskih sil pod vodstvom ZDA že od oktobra lani zavzemale za to, da bi teroriste izgnali iz mesta. Včerajšnje jutro je vojakom uspelo ubiti 35 islamskih džihadistov in jih poškodovati šest, medtem ko so prodirali po starem delu mesta, ki je še kot zadnji ostal v rokah skrajnežev. Iraški premier Haider al Abadi je včeraj po našem popoldanskem času razglasil težko pričakovano zmago iraške vojske nad Islamsko državo, ki so jo zadnjih nekaj dni vztrajno napovedovali.

Foto: epa

N. Ž.