fbpx

Šok! Nizozemska financirala teroristično skupino Jabhat al-Shamiya, ki je na njenem seznamu terorističnih organizacij!

Nizozemska vlada financirala teroriste (vir: twitter)

Nizozemska se je odločila, da bo nehala finančno podpirati militante v Siriji, saj, kot pravijo, program ni imel “pričakovanih rezultatov”. Odločitev nizozemske vlade je sledila razkritju, da je nizozemska vlada financirala tudi skupino, ki je na njihovem lastnem seznamu terorističnih organizacij.

“Možnost, da se situacija v Siriji hitro spremeni, je sedaj ekstremno majhna,” je v pismu za spodnji dom parlamenta, po poročanju Advance.hr, navedel nizozemski minister za zunanje zadeve Stef Blok in najavil prenehanje programa finančne podpore za militante v Siriji.

V pismu navaja, da je Nizozemska od začetka vojne v Siriji za financiranje raznih militantnih skupin zapravila 70 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja. Poleg tega pa je minister poudaril, da bodo vladne sile Bašarja al Asada kmalu dobile vojno.

Zloglasne toyote, ki so jih teroristom priskrbeli Nizozemci. (Vir: Twitter)

Ministrova napoved o prenehanju finančne podpore militantom v Siriji je sledila razkritju dveh nizozemskih časopisov, Nieuwsuur in Trouw, ki sta razkrila, da so nizozemske oblasti pošiljale “ne-smrtonosno pomoč” 22 različnim militantnim skupinam, ki so se borile proti Asadovi oblasti v Siriji. Nizozemska je militantom dobavljala uniforme, satelitske telefone pa tudi Toyotine terence. Najmanj ena od skupin, ki jih je podpirala Nizozemska, Jabhat al-Shamiya, se nahaja na nizozemskem seznamu terorističnih organizacij.

Ivan Šokić