fbpx

Šok za slepe: Muslimanski taksisti v Avstriji jih nočejo prevažati zaradi njihovih “nečistih” psov vodnikov

Pes vodič (vir: twitter)

Vozniki taksijev v Avstriji zavračajo prevoz slepih, ki jih spremljajo psi vodniki, navkljub temu, da to pomeni kršitev avstrijskih zakonom. Taksisti vztrajajo, da to počnejo iz verskih razlogov, saj je Alah označil pse za “nečiste”.

Gabriele Jandrasits iz Inssbrucka, ki dela za tirolsko zvezo slepih in slabovidnih je nedavno doživela šok, ko je želela oddati naročilo za taksi naslednji dan, ki bo jo odpeljal do letališča.

Jandrasitseva je namreč slepa, pri vsakdanjiku pa ji pomaga njen mešanček med Jack Russell terierjem ter beaglom. Presenetilo jo je, da navkljub temu, da je po pisanju Voice of Europe taksi službo poklicala dan pred odhodom pa ji še vedno niso mogli zagotoviti prevoza do letališča naslednje jutro.

Zaradi verskih razlogov nočejo prevažati psov
Kakor so ji povedali, večina taksistov noče prevažati psov iz verskih razlogov. Nato so ji posredovali telefonsko številko enega od taksistov, ki je njej in njenemu psu zagotovil potreben prevoz.

A to ni edini primer. Članica iste zveze slepih na Tirolskem je ravno tako naročila taksi. Psa ni niti omenjala, ker se ji je zdelo samoumevno, da gre njen pes vodič vsepovsod z njo. A taksist, ki jo je prišel iskat se ni strinjal. Direktorja innsbruške taksi centrale Anton Eberl in Harald Flecker sta se ob tem opravičila za incident, ter potnicama ponudila kupone za prevoz s taksijem. A sta ravno tako povedala, da sama nista lastnika taksijev, temveč samo posrednik med strankami in taksisti.

Muslimanski taksisti vztrajajo pri svojem
“Spet in spet skušamo pripraviti voznike, da bi razumeli, da take stvari niso mogoče v naši državi in da se ti prevozi morajo opraviti kakor ostale službe,” je povedal Flecker, ki je priznal da ne znajo rešiti tega problema.

Po pisanju Tiroler Tageszeitung je 80 odstotkov vseh taksistov v Avstriji “migrantov”. Ta fenomen diskriminacije slepih zaradi psov pa ni značilen samo za Avstrijo. S podobnim primerom so se letos že srečali v Nottinghamu v Veliki Britaniji, kjer pa je muslimanski taksist zaradi diskriminacije slepega moža bil oglobljen, njegova licenca za obratovanje s taksijem pa je bila odvzeta.

Ivan Šokić