fbpx

Islamska država grozi z napadom na prizorišče Evrovizije v Stockholmu

Foto: epa

Pripadniki Islamske države načrtujejo velik napad na Evrovizijo, ki bo prihodnji mesec potekala na Švedskem. Osem islamskih skrajnežev, ki so se še pred kratkim borili za IS v Iraku in Siriji, je pred dnevi vstopilo v Stockholm.

Osmerica naj bi bila povezana tudi z vodjo Islamske države Abujem Bakrom al-Baghdadijem, saj je eden od njih njegov tesen prijatelj. Detektivi so razkrili, da je eno večjih evropskih glasbenih tekmovanj, ki se ga v veliki areni udeleži več kot 16 tisoč ljudi, njihova naslednja tarča napada, piše britanski Express.

Teroristi prestrašili tudi BBC
Grožnje teroristov so po neuradnih informacijah prestrašile tudi ekipo medijske hiše BBC, ki se bo kmalu odpravila proti prestolnici Švedske. Jesper Ackinger, eden od organizatorjev Evrosonga sicer zagotavlja, da bodo na prireditvi poskrbeli za najvišjo stopnjo varovanja. Del ekipe, ki skrbi za potek prireditve, bo v stalnem stiku s policijo in varnostnimi silami, so zagotovili. Sicer pa grožnje teroristov niso komentirali.

Tudi s tamkajšnjega zunanjega ministrstva so sporočili, da je stopnja nevarnosti terorizma na Švedskem precej visoka. Obiskovalce Evrosonga zato pozivajo, naj bodo še posebej previdni. Predstavnik švedske varnostne službe je opozoril, da je takšne grožnje potrebno jemati še kako resno.

N. K.