fbpx

Šola prekoračila meje: Učence pozvala k vzpostavitvi islama po vsej državi

Foto: iStock

Islamska šola Bellfield College, v Avstraliji, je svojim učiteljem naročila, naj učencem povedo, da je sekularizem velik sovražnik. Menijo namreč, da lahko mir, stabilnost in pravico dosežemo zgolj z vzpostavitvijo islama. Minister za izobraževanje Rob Stokes je ob tem izrazil zaskrbljenost, da želi šola učence radikalizirati. Zato je zahteval, da se šola zaveže k spoštovanju avstralskih vrednot.

Takšne izjave v islamskih šolah, ki jih imenujejo tudi medrase, sicer niso nobeno presenečenje. Šeriatsko pravo je namreč po njihovem mnenju nad vsemi zakoni, tudi avstralskimi. Vendar pa takšnih idej ne učijo samo v medrasah, ampak tudi v drugih islamskih ustanovah.
Učitelji so po naročilu šole učencem povedali, da je treba islam razširiti po celoti Avstraliji. Da je sekularizem najhujši sovražnik, je zapisano prav v učiteljskih priročnikih, kar se zdi ministru za šolstvo še posebej sporno, piše Daily Mail. “Mir, stabilnost in pravico lahko dosežemo samo z vzpostavitvijo islama,” je navedeno v priročniku.
Takšnih incidentov bo vedno več
Po obisku šolske inšpekcije je šola sporne navedbe sicer umaknila, vendar je minister ob tem poudaril, da morajo storiti še veliko več, da se bodo lahko spopadali z ekstremizmom na šolah.
“Ti pripetljaji ne bodo kar izginili in v prihodnje lahko pričakujemo, da jih bomo videli še veliko več,” je dejal minister in ob tem zahteval, da se šole zavežejo avstralskim vrednotam, kot so demokracija, toleranca, pravičnost in spoštovanje pravil ter zakonov.
A. P.