fbpx

Soros kupuje volitve: 125 milijonov za novembrske volitve v ameriški kongres

Milijarder in filantrop, George Soros (foto: epa)

Milijarder George Soros je super PAC doniral 125 milijonov dolarjev z namenom podpore “prodemokratičnih” ciljev in kandidatov na novembrskih volitvah v ameriški kongres. V prevodu to pomeni, da gre za denar, namenjen ameriški levici. Ob tem je dejal, da gre za dolgoročno naložbo. Gre za donacijo, ki finančno podpirajo tako demokratske politične skupine in volitve, od senata do državnega sekretarja po vsej državi. 

V zadnjih nekaj letih je milijarder George Soros tiho financiral revolucijo v reformi kazenskega pravosodja in delil desetine milijonov dolarjev progresivnim kandidatom na tekmah okrožnih tožilcev po vsej državi med gibanji za odpravo varščine in povrnitev denarja policiji. 91-letni Soros iz New Yorka, ki je znan po podpiranju liberalnih političnih ciljev, denar večinoma usmerja skozi zapleteno mrežo zveznih in državnih političnih akcijskih odborov ter neprofitnih organizacij od obale do obale, kažejo javni zapisi.

Do ameriških volitev, ki bodo potekale novembra 2022, se bodo kandidati v vmesnem volilnem letu potegovali za vseh 435 sedežev v predstavniškem domu in 34 od 100 sedežev v senatu. Potekalo bo tudi 39 državnih in teritorialnih gubernatorskih ter številne druge državne in lokalne volitve. Jasno je, da si Soros z novo devetmestno donacijo želi zagotoviti prave ljudi na pravih pozicijah, kot je to v preteklosti že počel, vse od prve svoje donacije naprej. S svojimi podarjenimi izdatnimi zneski je v preteklosti že vplival na volilne izide, med drugim tudi na zadnjih volitvah za okrožne tožilce v ZDA. Od leta 2014 je Soros porabil več kot 16 milijonov dolarjev na 17 okrožnih volitvah v drugih državah. Njegovi favorizirani kandidati so zmagali v trinajstih.

Pozicijo predsednika super PAC bo zasedel Sorosev sin
Donacija bo Sorosa zagotovo uvrstila med največje politične donatorje vmesnih mandatov, saj je po podatkih Centra za odzivno politiko, nestrankarske skupine, ki spremlja politične donacije, le peščica večjih donatorjev v zadnjih letih prispevala devet številk zveznim skupinam in kandidatom. Soros ima glede na čas donacije in višino zneska zelo jasen cilj – kupiti volitve.

Alexander Soros (Foto: posnetek zaslona)

Alexander Soros, sin Georgea Sorosa, bo opravljal funkcijo predsednika super PAC. Alexander Soros je v svoji izjavi kot razlog za podporo navedel tudi incident na Kapitol 6. januarja 2021, ki ga definira kot eno izmed “nenehnih prizadevanj za diskreditacijo in spodkopavanje našega volilnega procesa, ki razkrivajo obseg grožnje naši demokraciji” in dodal, da je to “generacijska grožnja, ki je ni mogoče obravnavati v enem ali dveh volilnih ciklih.”

Sorosove donacije so stalnica
Pred vmesnimi mandati 2022 je Democracy PAC že doniral dva izdatna zneska dvema demokratskima super PAC, ki sta usklajena s kongresnim vodstvom stranke: 2,5 milijona dolarjev za večino PAC v senatu in milijon dolarjev za večino PAC v predstavniškem domu. Dodatnih milijon dolarjev je šlo Demokratičnemu združenju državnih sekretarjev, skupini, ki je bila namenjena izvolitvi demokratov v državno upravo. S Sorosevim prispevkom je demokratska skupina za pripravo na letošnje volitve zbrala 4,5 milijona dolarjev.

Super PAC so relativno nova vrsta odbora, ki je nastala po odločitvi zveznega sodišča julija 2010. Tehnično znani kot neodvisni odbori samo za izdatke, lahko super PAC zbirajo neomejene vsote denarja od korporacij, sindikatov, združenj in posameznikov, nato pa porabijo neomejene zneske za odkrito zagovarjanje ali nasprotovanje političnim kandidatom. Za razliko od tradicionalnih PAC je super PAC prepovedano darovati denar neposredno političnim kandidatom, njihova poraba pa ne sme biti usklajena s porabo kandidatov, ki jim koristijo. Super PAC morajo poročati o svojih donatorjih zvezni volilni komisiji mesečno ali polletno.

Tanja Brkić