fbpx

Sorosova temačna preteklost prišla na plan: kljub svojemu judovskemu poreklu sodeloval z nacisti

Foto: epa/iStock

Madžarsko-ameriški milijarder George Soros je znan kot eden od najvplivnejših lutkarjev, ki nadzira dogajanje na našem planetu. Čeprav ga nekateri vztrajno označujejo kot največjega humanitarca, pa ga mnogi obtožujejo za gospodarske zlome marsikaterih držav in notranjepolitične krize. Marsikdo tudi ne ve, da se razlog za njegovo vedenje skriva v njegovi preteklosti.

V enem izmed intervjujev, ki ga je Sorosu uspelo dalj časa skrivati pred očmi javnosti, je pritrdil navedbam, da je kot najstnik v svoji domovini Madžarski zasegal lastnino Judov in jo izročal v roke nacistično prevladujočega režima. Tako je priznal, da je bil neke vrste postrešček Hitlerja, in dodal, da tega niti najmanj ne obžaluje. V obrambo svoje izjave je Soros namreč dejal, da bi se te grozljive stvari v preteklosti zgodile vseeno in da je le odigral svojo vlogo. “Situacijo sem izkoristil v svoj prid, kot to počnem v primeru trgov.”

Foto: epa

Zavzemal naj bi se za to, da bi naredil dobro stvar
Da gre v primeru Sorosa za res zelo močno in vplivno osebnost, dokazuje podatek, da lahko s svojo izjavo vpliva na gibanje finančnih trgov. Med drugim je bil obtožen za vrsto finančnih zlomov, tako na Tajskem, v Maleziji, Indoneziji, na Japonskem in v Rusiji. Na komentarje premierja Malezije, da je kriminalec, ki je zrušil ekonomijo, je Soros dejal, da je najlažje najti za izgovor, in dodal, da si mnogi težko priznajo, da je odgovornost na njihovih plečih zaradi slabega upravljanja ekonomije in valute. Poleg tega je dejal, da bi azijski trgi vseeno doživeli zlom tudi brez njega, saj naj bi bili ti precenjeni. “Gre za veliko odgovornost, ker se pravzaprav zavzemam za to, da bi naredil dobro stvar, včasih pa se zgodi, da nastanejo nenamerne negativne posledice.”

Soros je izpostavil, da mora kot tekmovalec tekmovati z namenom, da zmaga. “Nekaj časa sem vpleten v nemoralne aktivnosti, preostanek časa pa poskušam biti moralen,” je povedal. Poleg tega je dodal, da je svoj značaj zgradil na podlagi preteklosti. Njegovi starši so bili namreč v času nacistične okupacije Budimpešte dobro izobraženi in bogati. Ker se je njegov oče zavedal, da bodo Judje na udaru, je razdelil družino in kupil lažne dokumente. Georgea je oče, ki je bil zelo uspešen odvetnik, zavaroval tako, da je podkupil vladnega uradnika, ki je zatrdil, da je njegov boter.

Foto: epa

V svojih očeh naj se ne bi imel za boga
Glede svojega delovanja in obtožb Soros trdi, da se ne počuti krivega zaradi vpletenosti v nemoralna dejanja, saj ta naj ne bi imela nič skupnega s krivdo. Poleg tega pa sebe naj ne bi videl v vlogi boga, saj bi po njegovem mnenju s takšno miselnostjo že bankrotiral. Levica se dobro zaveda temne strani Sorosa, a ga tolerira zaradi finančnih koristi in to upravičuje z njegovim finančnim podpiranjem organizacij, ki se bojujejo proti “fašizmu”. Ko človek pogleda Sorosovo zgodovino, lahko vidi njegovo zelo temno plat, ki je ne odražajo zgolj njegova pretekla dejanja, ampak tudi miselnost, ki je navzoča še danes.

N. Ž.