fbpx

Sožalja prihajajo iz vseh koncev sveta, odzval se je tudi Janez Janša: Papež Frančišek pozval k molitvi za Bejrut, Trump pa je nemudoma sprožil preiskavo

Foto: epa

V tragični eksploziji v Bejrutu je po zadnjih podatkih življenje izgubilo najmanj 100 ljudi, zaenkrat pa so zabeležili 4000 ranjenih. Ameriški predsednik Donald Trump je nemudoma sprožil preiskavo in se posvetoval s svojimi najboljšimi generali. Svoje iskreno sožalje so izrazili tudi njegov državni sekretar Mike Pompeo, papež Frančišek, predsednik Evropskega sveta Charles Michel in slovenski minister za zunanje zadeve Anže Logar v imenu celotnega ministrstva. 

Sinočnjo eksplozijo v Bejrutu je povzročilo 2750 ton amonijevega nitrata, ki ni bil varno shranjen v skladišču. Po besedah očividcev se je celotno mesto treslo, zajel pa ga je ogromen oblak, ki se je valil preko celotnega območja pristanišča. Po zadnjih podatkih je v eksploziji umrlo najmanj 100 ljudi, 4000 tisoč je ranjenih. Celoten svet je ob včerajšnji eksploziji obnemel, svoje sožalje pa so izrazile tudi velike osebnosti, med njimi tudi predsednik slovenske vlade Janez Janša:

Ameriški predsednik Donald Trump je nemudoma sprožil preiskavo o dogajanju v Bejrutu. Takoj po eksploziji je spregovoril s svojimi najboljšimi generali, ki so mu povedali, da se jim zdi, da je šlo za bombni napad. Kot je še v govoru poudaril, je Libanon eksplozijo opisal kot napad, a vendar “katastrofo v vseh pomenih besede”.

Državni sekretar Mike Pompeo je dejal, da so ZDA pripravljene poslati pomoč v Libanon, kjer bodo pomagali oskrbeti na tisoče poškodovanih in popraviti materialno škodo. “Rad bi izrazil svoje najgloblje sožalje vsem, ki jih je danes prizadela velika eksplozija v pristanišču v Bejrutu,” je v izjavi zapisal Pompeo. “Pozorno bomo spremljali nastalo situacijo in smo pripravljeni pomagati Libanoncem, da si bodo opomogli od te tragedije,” je še dodal.

Svoje sožalje je izrazil tudi papež Frančišek, ki je zapisal: “Molimo za vse žrtve eksplozije v Bejrutu in njihove družine. Molimo za Libanon, da bi se s predanostjo in z vsemi družbenimi, političnimi in verskimi elementi, lahko soočili s skrajno tragičnim in bolečim trenutkom.”

Iskreno sožalje je zaželel tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki pravi: “Moje misli so z ljudmi v Libanonu in z njihovimi družinami zaradi tragične eksplozije v Bejrutu. Evropska unija je v pripravljenosti za pomoč in podporo. Ostanite močni.”

Tudi Slovenija se je pridružila sožalju, Ministrstvo za zunanje je skupaj z ministrom Anžetom Logarjem zapisalo takole: “Izražamo naše sožalje vsem tistim družinam, katerih družinski člani so bili žrtve eksplozije in vsem ranjenim želimo hitro okrevanje.” Dodali so, da je Slovenija pripravljena ponuditi solidarnost Libanoncem v teh težkih časih.

Izrael je kot sosednja država Libanonu ponudil humanitarno in medicinsko pomoč pri reševanju.

Sara Kovač