fbpx

Španci ponovno volijo nov parlament

Foto: epa

Španci danes drugič v dobrih šestih mesecih volijo nov parlament. Kralj Felipe VI. je nove volitve sklical, ker strankam vse od glasovanja decembra lani ni uspelo oblikovati vlade. Politiki so pred volitvami obljubljali, da se bodo poboljšali in čim prej oblikovali novo vlado.

Današnje volitve so posledica dejstva, da sta se na volitvah 20. decembra lani dve novi stranki, liberalni Ciudadanos in levičarski Podemos, uvrstili na tretje oz. četrto mesto, s čimer sta odnesli sedeže konservativni ljudski stranki (PP) in socialistom (PSOE), ki sta se vse od padca Francove diktature leta 1975 izmenjavali na oblasti.

Javnomnenjske raziskave pred današnjim glasovanjem so tudi tokrat prvo mesto napovedovale konservativni ljudski stranki (PP), a tako kot decembra brez absolutne večine, tako da bodo očitno znova potrebna strankarska pogajanja za oblikovanje vlade.

Sicer pa je večina strank tokrat pred volivci nastopala z enakimi vodilnimi kandidati in skoraj nespremenjenim programom kot decembra lani. Med Španci pred današnjim glasovanjem ni bilo kakega prevelikega navdušenja. Na strankarska zborovanja je prihajalo malo ljudi in danes pričakujejo nižjo volilno udeležbo kot decembra. Takrat je volilo 73 odstotkov volivcev. Volišča bodo odprta do 20. ure.

V. V., STA