fbpx

Španija: Aretirali poljskega milijonarja, ki naj bi tihotapil orožje v Južni Sudan

Foto: XianHua/STA

Španska policija je aretirala poljskega milijonarja, ki ga sumijo vzpostavitve mreže, ki je tihotapila avtomatske puške in težko orožje v Južni Sudan. Kot je sporočila policija, je tolpa v Južni Sudan, ko se je tam razvnela državljanska vojna, prodala več kot 200.000 kalašnikov, pa tudi raketomete in tanke.

Poljaka so v usklajeni akciji evropskih policij Europola, prijeli v torek, skupaj s še osmimi ljudmi in je sovpadala z racijami v Nemčiji in Švici. To je bil vrhunec štiriletne preiskave. Identitete milijonarja s Poljske in podrobnosti o tem, kdo v Južnem Sudanu je orožje kupoval, v španski policiji niso razkrili, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Pranje denarja, davčne utaje in izsiljevanje podjetij
Moški je živel na otoku Ibiza in se pretvarjal za ekonomskega svetovalca premierja Gvineje Bissau. Uporabljal je tudi lažni potni list, sicer pa je poskrbel, da je bil močno zastražen, je povedal policijski vir. Njegova luksuzna vila na Ibizi je bila opremljena z napisom, da gre za konzularno ozemlje, za katero naj bi torej veljala diplomatska imuniteta. Sumijo ga pranja denarja, davčne utaje in izsiljevanja na milijone dolarjev španskih podjetij.

Bil je na čelu mreže podjetij s povezavami v Belgiji, Franciji, Nemčiji in Veliki Britaniji, ki so bila registrirana v davčnih oazah. Med drugim naj bi za enega izmed svojih potovanj uporabil letalo gambijskega predsednika.

Razmere v Južnem Sudanu nestabilne
Južni Sudan je postal neodvisen leta 2011. Dve leti kasneje je izbruhnil boj za oblast med ppredsednikom Salva Kiirom in njegovim nekdanjim namestnikom Riekom Macharjem. Čeprav je bil v Južnem Sudanu leta 2015 dosežen mirovni sporazum so politične razmere v državi še vedno nestabilne.

SPS