fbpx

Španija izdala NATO: Ruski letalonosilki je dovolila pristanek v Ceuti!

Foto: epa. Slika je simbolična.

Španska vlada je poskrbela za pravo razburjenje med zaveznicami Severnoatlantskega zavezništva, potem ko je pred dnevi ruski vojaški letalonosilki Generala Kuznecova, ki je bila na poti v Sirijo, dovolila postanek v mestu Ceuta. Vojaška posadka na poti v mesto Alep se je pri prečenju gibraltarske ožine oskrbela z gorivom in življenjskimi potrebščinami, zato v ameriškem kongresu Španiji očitajo, da je izdala svoje NATO zaveznice.

Španija, članica Nata in Evropske unije, je naletela na jezo obeh zavezništev, ker je ruski letalonosilki omogočila postanek na njenem teritoriju. Ceuta je sicer avtonomno mesto, ena izmed dveh španskih naselbin v Severni Afriki (druga je Mellila) in na zahodu meji na Maroko; španska ustava ji narekuje status severnoafriške eksklave, toda teritorialne pretenzije ima tudi Maroko, ki od Španije že pol stoletja zahteva predajo suverenosti obeh mest.

Španija ruskim vojnim ladjam na svojem severnoafriškem teritoriju tovrstne postanke dovoljuje že leta, vsak napovedan prihod v Ceuto pa mora najprej avtorizirati špansko ministrstvo za zunanje zadeve, ki trenutno operira pod vodstvom ministra Pedra Morenesa. Če se v preteklosti NATO članice na podobne “ruske obiske” niso odzvale, pa se zdaj politična retorika zoper Madrida hitro zaostruje. Krive so sankcije zoper Rusije, ki sta jih ZDA in Evropska unija uvedle po aneksaciji Krima leta 2014 in ruskih vojnih zločinih zoper civilistov v sirskem mestu Alep.

Najbolj ostro je potezo Madrida sicer obsodil nekdanji belgijski predsednik vlade, zdaj EU-jev odposlanec za pogovore o brexitu, Guy Verhofstadt, ki je v sporočilu na osebnem Facebook profilu zapisal, “da Španija s tem škoduje Evropski uniji in Natu. Španija je na pomoč priskočila vojaški posadki, ki ima samo en cilj, ruskim silam pomagati zavzeti Alep. Nedopustno je, da španska vlada, ki je ravno prejšnji teden podpisala uradno sporočilo Evropskega sveta, ki Rusijo obtožuje vojnih zločinov v Alepu, zdaj pomaga Rusiji pri uresničitvi njenih ciljev”.

Oglasil se je tudi Natov generalni sekretar Jens Stoltenberg, ki je javno zahteval, da v Madridu premislijo o svojih bodočih dejanjih na meji med Sredozemskim morjem in Atlantskim oceanom: “Vse članice Nata se strinjajo, da nas takšna dejanja zelo skrbijo, saj utegne Rusija orožje uporabiti v Alepu in drugod v Siriji”. Španija se brani z obrazložitvijo, da je Rusom dovolila postanek v okviru rutinske navigacije, ki pa ni zajeta v EU sankcijah zoper Rusije.

Zanimivo je, da je Ceuta uradno del Evropske unije, medtem ko je njen status v Natu še nedorečen. Odkar se je začela sirska vojna, je Španija na spornem teritoriju tako dovolila pristanek kar 57 ruskim vojnim ladjam. Iz ruskega obrambnega ministrstva sicer sporočajo, da bo letalonosilka, ki se je v Ceuti z gorivom oskrbela prejšnji teden, v kratkem dosegla obalo Sirije, kjer bo služila kot podpora za že rekrutirane pomorske vojaške sile.

L.S.