Španska vlada pomilostila katalonske voditelje, ki so se zavzemali za odcepitev Katalonije od Španije

Foto: epa

Iz Španije poročajo, da je bilo iz zapora izpuščenih devet katalonskih političnih in civilnodružbenih voditeljev, ki so bili v torek od vlade deležni pomilostitve. V zaporu so znašli po tem, ko so s svojimi dejavnostmi poskušali doseči odcepitev Katalonije od Španije leta 2017. Opozicija premierja že poziva k odstopu.

Sodeč po poročanju tujih tiskovnih agencij so pomiloščene katalonske voditelje, ki so iz zapora odkorakali v dežju, pričakali podporniki, ki so vzklikali: “Neodvisnost, neodvisnost!”

Med podporniki je bilo opaziti tudi novega katalonskega predsednika Pera Aragonesa. Zaporniki, med katerimi je bil tudi nekdanji katalonski podpredsednik Oriol Junqueras, so v rokah držali napis “Svoboda za Katalonijo”, manjkala pa ni niti zastava katalonskega gibanja za neodvisnost. Poleg sedmerice nekdanjih katalonskih voditeljev sta zapor zapustili tudi dve zapornici.

“Naj živi svobodna Katalonija! Do dneva zmage bomo skupaj z vsemi delali za to, da bi uresničili sanje Katalonske republike,” je ob prihodu na prostost dejal Junqueras, ki je prestajal 13-letno zaporno kazen.

Foto: epa

Potem ko so bili zagovorniki neodvisne Katalonije na račun svoje vloge pri poskusu odcepitve od države že tri leta v zaporu, se je v torek španska vlada odločila za njihovo pomilostitev. Danes je bila njihova pomilostitev objavljena tudi v uradnem listu. Pomilostitve so delne in pogojne, poroča STA. To v praksi pomeni, da izpuščeni voditelji ne bodo smeli opravljati javnih funkcij, v obdobju od treh do šestih let prav tako ne bodo smeli zagrešiti resnih zločinov.

Opozicija Sancheza poziva k odstopu
Ko je premier Pedro Sanchez najavil namero o pomilostitvi, je ob tem pojasnil, da si njegova vlada želi, da bi bil s tem odprta pot dialogu med Madridom in Barcelono. Odločitev vlade je bila v skladu s pričakovanji dobro sprejeta s strani katalonskega predsednika Aragonesa. Ta pa je ob enem pozval k novemu referendumu o neodvisnosti Katalonije. Španski premier je vnovič zavrnil možnost zakonitega referenduma in poudaril, da to ni samo vprašanje, ki je neustavno, ampak gre tudi za to, da se ne more nadaljevati z deljenjem katalonske družbe. Po navedbah tujih tiskovnih agencij je opozicija Sancheza že pozvala k odstopu.

Nina Žoher