Španske oblasti migrante nastanile kar v zapore in razjezili nevladne organizacije

Foto: epa

Španska vlada je bila zaradi pomanjkanja ustreznih zmogljivosti prisiljena okoli 500 migrantov nastaniti kar v zapor. Zaradi ukrepa pa so se na vlado usule številne kritike nevladnih organizacij, ker naj bi oblast na ta način “neupravičeno kriminalizirala” migrante.

Zapor sicer nudi vse nadstandardne možnosti, kot so učilnice, športno igrišče, frizerski salon, fitnes, delavnice, sobe za prosti čas, vse pa je klimatizirano. “Raje vidimo, da so migranti nastanjeni v prostorih z najnovejšo tehnologijo, sanitarijami, ogrevanjem in športnimi površinami, kot pa da bi jih zaprli v migrantske kampe, kot to počnejo v drugih državah,” je očitke komentiral španski minister za notranje zadeve Juan Ignacio Zoido.

Foto: epa

Odločitev vlade pa so ostro kritizirale nevladne organizacije za človekove pravice. V skupni izjavi 22 skupin so obsodili državno pobudo, ki naj bi bila nezakonita in diskriminatorna. Po poročanju RT je samo v letošnjem letu v Španijo prek Sredozemlja prišlo 17.687 migrantov, kar je trikrat več kot lani, ko jih je prišlo 5.445.

C. Š.