fbpx

Španski policisti vdrli v katalonsko policijsko postajo zaradi dokumentov o referendumu o neodvisnosti

Foto: epa

Španska civilna garda je v torek zjutraj po napovedih španske vlade, v okviru neodvisne referendumske preiskave, ki jo je Madrid napovedal za neustavno, preiskala katalonsko lokalno policijsko postajo.

Pripadniki španske civilne garde so vdrli na sedež katalonske avtonomne policijske postaje v Sabadellu blizu Barcelone. Preiskali so še številne druge policijske postaje, ki so bile določene kot lokacije, ki jih je treba preiskati, saj bi se naj tam nahajala dokumentacija, ki so jo španske oblasti zahtevale, a je niso dobile. Dokumenti vsebujejo podatke o referendumu, ki je potekal 1. oktobra, kljub temu, da je katalonska policija dobila nalog preprečiti izvedbo referenduma. Vodji katalonske policije Josepu Lluisu Traperu zdaj sodijo v Madridu.

Novi vodja katalonske policije, ki je bil prejšnji teden še namestnik, je dobil nalogo, da iz pisarne odpusti katalonske uradnike. Španska vlada je napovedala izredno sejo, ki bo potekala danes ob 18. uri. Katalonci pa čakajo na sporočila za javnost od Carlesa Puigdemonta iz Bruslja, slednji je tja odpotoval skrivno, po tem, ko mu je Madrid odvzel pooblastilo za katalonskega predsednika vlade.

Državljani razočarani nad Puigdemontovim ”pobegom” v Bruselj
V soboto je špansko ministrstvo prevzelo upravljanje katalonske administracije. Puigdemont pa je iz mesta Girone, kjer je bil župan v letih od 2011 do 2016, sporočil, da bo nadaljeval po poti do ustanovitve neodvisne katalonske republike. V nedeljo je odšel v južno francosko mesto Marseilles z letalom, od koder je nato odpotoval v Bruselj.

V ponedeljek je, ne da bi ta za to vedel, Puigdemonta v zgradbi regionalne vlade v Barceloni pričakalo več sto novinarjev in drugih državljanov. To je bil namreč prvi delovni dan, po tem, ko je Madrid odpustil približno 150 javnih uslužbencev. Prav tako so ga novinarji pričakali na sedežu njegove katalonske evropske demokratične stranke, ki je 21. decembra sprejela odločitev o zgodnjih regionalnih volitvah.

Aktivistka Mila, ki je v ponedeljek na trgu Sant Jaume prav tako pričakovala Puigdemonta, je izrazila svoje razočaranje nad njegovo odsotnostjo: ”Moral bi priti in braniti institucije. Tako bi naredil močnejši vtis na javnost in s tem bi spodbudil državljane, da bi branili svojo domovino.”

Katalonci španskim policistom niso poskušali preprečiti vstopa v policijske postaje
V ponedeljek ni bilo množičnega zbiranja v Kataloniji, domu 7,5 milijona ljudi, tako kot smo tega navajeni zadnje dni. Katalonska državna skupščina (ANC), katere organizatorji so bili v priporu v Madridu zaradi mobiliziranja protestnikov med referendumom o neodvisnosti, poroča, da ne bo popustila pri osamosvojitvi katalonske republike. Toda tudi ACN je pozval ljudi, naj ne poskušajo preprečiti policiji vstopa v policijske postaje.

Španske oblasti tožijo Pugdemonta, grozi mu do 30 let zaporne kazni
Španski državni tožilec je v ponedeljek obtožil Puigdemonta zaradi “upora,” “neposlušnosti” in “zlorabe javnih sredstev”, ker je organiziral referendum proti španski ustavi. Obtožnice mu še niso vrou, dokler je ne sprejme, Puigdemon opravičeno potuje.

N. Š.