fbpx

Španski socialisti šele dva meseca od izbruha pandemije v državi uvedli regulacijo cen zaščitne in zdravstvene opreme

Foto: epa

Začelo se je s toaletnim papirjem, nadaljevalo s kvasom in moko, dokler niso na vrsto prišla še razkužila, gumijaste rokavice in konec koncev maske. V Španiji te dni opažajo, kako so izdelki, ki so še pred mesecem in pol bili nenujni in v izobilju, postali redkost, njihova cena pa je poskočila do neba.

Farmacevti v Španiji pripovedujejo, kako maske niso nikoli bile zares iskan produkt, v času pandemije COVID-19, ki je v Španiji po uradnih podatkih do sedaj terjala 25.263 življenj, s COVID-19 pa je okuženo 217.466 ljudi v državi, pa jih primanjkuje.

Stanje v državi z dobavo je tako slabo, da so po pisanju La Informacion lekarne v Španiji uvedle čakalne dobe. Posameznik lahko kupi zgolj dve FFP2 maski za 18 evrov. V državi vlada pomanjkanje opreme, cene pa so bile vse do sobote prepuščene trgu. Šele v soboto, 2. maja 2020 je socialistični premier Pedro Sánchez sporočil, da bo v nedeljo, 3. maja 2020 “odobril odredbo o določanju cen” pri nakupu izdelkov za zaščito pred okužbo s kitajskim koronavirusom.

Prepozna regulacija cen
Za primerjavo, eden prvih ukrepov 14. slovenske vlade je bilo ravno določitev najvišje cene varovalne, zaščitne in druge zdravstvene opreme. Ukrep je začel veljati 14. marca 2020, vključeval pa je zaščitne maske tipa FFP2, zaščitne maske tipa FFP3, kirurške maske, zaščitna očala, zaščitne obleke tyvek, vodoodbojne zaščitne obleke, zaščitne rokavice nitril oziroma latex, razkužila 50 ml, razkužila 200 ml, razkužila 500 ml, ventilatorje za intenzivno zdravljenje, prenosne kisikove sisteme in brezkontaktne merilce telesne temperature.

Medtem pa farmacevt, ki je spregovoril za španski medij upa “da ljudje razumejo, da niti lekarne niti katerikoli drugi trgovci ne izkoriščajo nikogar. Gre za ponudbo in povpraševanje.” Kot je povedal lekarnar, lahko zapravi dva tisoč evrov za maske in jih potem proda po oderuških cenah, a sam ne želi ljudem razlagati zakaj so tako drage. “Raje jih ne bi imel. Takšna je realnost,” je povedal. Krivci za dvig cen naj bi bili proizvajalci, marža trgovcev in lekarnarjev naj bi ostala enaka.

Kdo je kriv, kdo se je okoristil s tujo nesrečo in kdo služi na koncu dneva niti ni več pomembno. Njihovi žepi so namreč že polni, španska vlada pa je posegla vmes šele, ko je cena za FFP2 in FFP3 maske, ki so jih včasih prodajali 1,59 evra, zdaj stanejo med 7,5 in 9 evri na kos.

Ivan Šokić