fbpx

Spletna omrežja postala tako močna, da omogočajo finančne špekulacije!

Spletna omrežja so omogočila amaterskim vlagateljem hiter zaslužek. (Foto: epa)

Vse bolj postaja trend, da amaterski vlagatelji na spletnih omrežjih delijo informacije o trgu delnic. Medtem ko sta dva investicijska sklada investirala v reševanje podjetja GameStop, so se amaterji odločili, da bodo delnice za kratek čas kupili in jih tudi hitro prodali, kar pa je povzročilo zlom omenjenega sklada. Borzna hiša NASDAQ je zaradi nastalega položaja morala začasno zaustaviti trgovanje delnic potem ko so spletni troli uničili sklad z delnicami podjetja Gamestop.

Spletni nepridipravi so imeli pred seboj veliko priložnost, da bi lahko nesramno obogateli. Wall Street se je pripravljal na preboj na področju trgovanja, a so spletni huligani uničili največje investicijske sklade v ZDA. Iz previdnosti je Wall Street trgovanje zaustavil. “Aktivno spremljamo prisluhe na socialnih omrežjih  in bomo zaustali trgovanje, če bomo opazili nenavadne obnašanje pri trgovanju z njihovimi delnicami,” je dejala generalna direktorica borzne hiše NASDAQ Adena Friedman v ponedeljek zjutraj. Kot so še dejali mediji je Friedmanova zahtevala, da zakonodajalci zaustavijo “manipulacijo”, ki so jo ustvarili amaterski investitorji, ki so enega izmed največjih ameriških skladov potisnili na rob bankrota, je poročal RT.

Ko se je trgovanje pričelo, je Fredmanova držala svojo besedo, saj je bilo trgovanje z delnicami podjetja Gamestop zaustavljeno. Z omenjeno zaustavitivjo trgovanja so se tako izognili možni nadaljnji manipulaciji, pred katero je svarila. A kaj je povzročilo takšno paniko propadlega podjetja z videoigricami na Wallstreetu?

Podjetje Gamestop je bilo nekoč eden večjih trgovcev v nakupovalnih središčih in je vedno prirejal zabave ob večjih letnih izdajah. Njegovo poslovanje je v zadnjih letih povsem upadlo zaradi naraščajočega spletnega nakupovanja in vse manjšega obiska trgovskih centrov. V dotičnem primeru so si želeli skozi investicijske sklade izkoristiti podjetje in izposoditi njegove delnice. Načrt je bil hitra prodaja delnic, v idealnem primeru pa bi jih kasneje kupili po nižji ceni, razliko med cenama pa bi tako izkoristili za zaslužek.

Gre za povsem običajno prakso vlagateljev
Izkoriščanje propadajočega podjetja se morda zdi nenavaden korak ali utelešenje jastrebovega kapitalizma, vendar je to običajna praksa. Najboljša investicijska podjetja na Wall Streetu si med seboj celo pomagajo prepoznati potencialna podjetja, ki so zrela za prodajo na trgu. Tako se je v tem primeru Citron Research odločil za nakup, ko je GameStop ocenilo za “propadajočega trgovca s sedežem v nakupovalnem središču”. Citron Research in Melvin Capital sta oba kupila za deset milijonov “kratkoročnih delnic” GameStopa. V obeh podjetjih so kmalu spoznali, da bo trgovanje z omenjenimi delnicami težko, saj bi jim lahko povzročilo velikanske izgube.

https://twitter.com/williamlegate/status/1354384137856176130?s=20

Omenjeni podjetji sta si želeli investirati v GameStop z namenom povečanja njegove vrednosti in hkrati kaznovati investicijske sklade, ki so se na račun trgovca v preteklosti grdo okoristili. Skozi celoten januar se je vrednost GameStopa povečevala. Največji preskok pa je doživela v sredo, ko je vrednost delnice poskočila iz 18 dolarjev na 347 dolarjev. Vodje investicijskih skladov naj bi bilo nad dogajanjem popolnoma zaprepadeno, medtem ko je trgovanje bilo še naprej pestro.

Oba sklada sta tako utišala govorice o izgubah in stečaju. Vodja Melvin Capitala Gabe Plotkin je dejal, da so govorice o stečaju neresnične, a so za kritje izgub še vedno potrebovali tri milijarde dolarjev še pred zaključkom trgovanja. Predstavnik podjetja Citron Research pa je dejal, da so ob koncu dneva zaključili s stoodstotno izgubo. Tisti, ki so bili seznanjeni z dogajanjem na trgu delnic, so lahko prišli do zelo lahkega in dobrega zaslužka. Po spletu so krožili posnetki vlagateljev, kako je nekdo denimo spremenil 55 tisoč evrov vložka v 13 milijonov dolarjev, drugi so bili presrečni novega bogastva s katerim si bodo lahko privoščili denimo zdravljenje v bolnišnici.

Kljub javno znani “manipulaciji” je trgovanje potekalo popolnoma legalno
Kljub ukazu Friedmanove pa v tem primeru ne gre za kaznivo trgovanje, saj poteka po črki zakona. “Zgodilo se je prebujenje,” je prejšnji teden zapisal finančni svetovalec Tim Collins. “Velika skupina trgovcev na drobno je ugotovila, da s sodelovanjem lahko premagajo katero koli institucijo ali prodajalca.” Vsekakor gre za izjemen primer, s katerim so amaterski vlagatelji izkoristili socialna omrežja in bo, kot kaže, Kongres kmalu spremenil zakonodajo, da se kaj takšnega ne bi več ponovilo.

Sara Rančigaj