fbpx

Spolne nasilneže v Bruslju bodo nadzorovali policisti v civilu; ženske največkrat žrtve v migrantskih soseskah

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

V Bruslju bodo uporabili policiste v civilu, kot del pobude za zatiranje spolnega nadlegovanja na ulicah prestolnice EU. Do tega je prišlo, po tem, ko so aktivisti policijo pozvali, naj stori kaj več za zaščito žensk v mestu. Minister za pravosodje Vincent Van Quickenborne je ob napovedi te poteze razkril, da se na nekaterih območjih belgijske metropole, skoraj 80 odstotkov žensk boji zapustiti dom, ker se bojijo, da jih bodo nadlegovali ali napadli. V velikem deležu se napadalci izkažejo za migrante, poročajo.

Verbalna zloraba žensk v Bruslju se že sedaj kaznuje z do enim mesecem zaporne kazni ali najvišjo globo v višini tisoč evrov, vendar pa oblasti upajo, da bodo policisti v civilu pripomogli k še večji varnosti in kakovosti življenja v Bruslju za dekleta in ženske, je poročal Bruselj Times. Minister za pravosodje Vincent Van Quickenborne je dejal, da bodo policisti pod krinko redno patruljirali v tako imenovanih žariščih in da bo program, če bo uspešen, razširjen še na druga mesta v Belgiji, kjer imajo podobne težave. Čeprav je spolno nadlegovanje v nekaterih delih države postalo vse bolj pogost problem, pa ostajajo poročila o tovrstnih incidentih nizka, saj se žrtve, ali ne javijo ali pa ne morejo identificirati svojih napadalcev.

Da bodo uporabili policiste v civilu, so se odločili mesec dni po tem, ko je neka ženska prijavila, da se je komaj rešila posilstva v mestnem parku. Ob prijavi na policiji je bila šokirana, ko je izvedela, da so takšni napadi postali dokaj pogosti, vendar pa organi pregona nimajo dovolj sredstev za primerno spremljanje in patruljiranje območja. Njena izkušnja jo je spodbudila, da je zagnala peticijo, s katero so zahtevali več policijskih ukrepov za pregon spolnega nadlegovanja in nasilja v mestu. V zadnjih letih države po Evropi poročajo o pogostih napadih na ženske. Zlasti Švedska se je spopadala s primeri spolnega nadlegovanja in posilstev. Mnogo virov kaže na to, da gre pri tovrstnih primerih v velikem deležu za priseljence oziroma migrante.

Migranti v Bruslju (Foto: epa)

Sara Bertoncelj