fbpx

Spopadi med tolpami – v Chicagu med prazniki 43 ustreljenih

Foto: STA

Med božičnimi prazniki je bilo v Chicagu  ustreljenih 43 ljudi, dve osebi sta podlegli poškodbam. Policija je v prazničnih nakupovalnih pretepih v Severni Karolini, New Jerseyju in Connecticutu zasegla 45 kosov orožja.

V Chicagu je bilo letos doslej ubitih že 700 ljudi, kar je okoli 200 več kot lani celo leto. Konkurenca je izvedela, kje imajo posamezne tolpe zabave, in prišla tja do zob oborožena. Po podatkih policije je bilo več streljanj v južnem, revnejšem delu mesta, kjer so se med prazniki spopadale rivalske ulične tolpe. Policija jim je zasegla 45 kosov orožja.  V nakupovalnem centru Fayettevilla v Severni Karolini so se najstniki stepli zaradi določenih prodajnih artiklov. V  nakupovalnem centru mesta Elizabeth v New Jerseyju je prišlo do pretepa in razbijanja. Zavladala je panika, ker je nekdo pomislil na streljanje. V Severni Karolini in New Jerseyju je policija ostala praznih rok, v Manchestru, v državi Connecticut, pa jim je uspelo aretirati nekaj več kot sto najstnikov, ki so se zapletli v pretepe v nakupovalnem centru The Shoppers. Dokler razgretežev niso pomirili, jih pregnali ali spravili v zapor, so nakupovalni center evakuirali.

Večinoma je šlo za načrtovane napade med pripadniki posameznih tolp,” je pojasnil predstavnik policije v Chicagu Eddie Johnson. “Napade so izvedli, ker so vedeli, da bodo posamezniki te dni doma, v krogu najbližjih in prijateljev. Sledili so seveda povračilni napadi,” je obrazložil, od kod izvira nenavadno veliko število prazničnih obračunov. V enem od teh je na božični večer moški prikorakal po ulici in začel streljati na ljudi, ki so se zabavali na verandi stanovanjske hiše v okolišu Vzhodni Chatam. Ubil je 18 in 21 let stara moška, pet ljudi pa ranil. Kar 90 odstotkov ubitih je bilo povezanih s tolpami in so jih policisti v preteklosti že obravnavali, je še povedal Johnson.

V Chicagu je bilo  v streljanju na košarkarskem igrišču ranjenih 13 ljudi, med njimi tudi triletna deklica. Pokol sta izvedla dva napadalca iz dveh avtomobilov. Žrtve napada so stare med 15 in 41 let, je sporočila policija. Chicago se že več let  bori proti kriminalu na ulicah. Ameriški preiskovalni urad je v letu 2012 v rojstnem mestu sedanjega predsednika ZDA, Baracka Obame, zabeležil 500 umorov ali 70 več kot lani.

B. J., STA