fbpx

Spor med Italijo in Francijo, ker prva odpira meje za turiste, kar je po mnenju druge v nasprotju z evropsko solidarnostjo

Slika je simbolična (Foto: epa)

Italija in Francija sta v sporu zaradi italijanskega odpiranja meja za turiste. Takšna odločitev je pri naših zahodnih sosedih padla v soboto v sklopu postopnega sproščanja omejitev zaradi novega koronavirusa, s čimer skuša Italija spet zagnati svoje gospodarstvo. Jutri se bodo v Italiji odprle tudi trgovine, v bližnji prihodnosti pa bodo obujene tudi številne rekreacijske oziroma športne dejavnosti. Francija ob tem kritizira Italijo, da ta ne deluje v evropskem solidarnostnem duhu. Francija namreč želi obdržati zaprte državne meje za turiste vsaj do sredine junija. Obe državi je sicer epidemija novega virusa zelo močno prizadela. 

Francozi so prepričani, da Italija ne bi smela odpreti svojih državnih meja za turiste. Tamkajšnji minister za notranje zadeve Christophe Castaner je prepričan, da bi morala naša zahodna soseda svojo odločitev uskladiti še z drugimi članicami EU. Situacija kaže na neenotnost znotraj EU v času po izbruhu epidemije koronavirusa. Po več kot dveh mesecih zaprtosti države, se je namreč italijanski predsednik vlade Giuseppe Conte v soboto odločil razglasiti, da evropski turisti znova lahko vstopijo v Italijo, vse od 3. junija naprej pa ne bo več veljala obvezna 14-dnevna karantena. Francija ob tem obtožuje Italijo, da ne deluje v duhu evropske solidarnosti, še zlasti ko gre za države znotraj območja Schengen, poroča Russia Today.

V Franciji bodo omejitve glede potovanj sicer v veljavi vsaj do 15. junija. To je naznanil že omenjeni francoski minister ob začetku tega meseca, pri čemer je navedel, da je zaprtje meje zaščita, ki jo morajo obdržati, in da se to ne bo kmalu spremenilo. V Italiji so doslej zabeležili 31.763 smrtnih žrtev, v Franciji pa 27.625 smrtnih žrtev, s čimer se ju uvršča v sam vrh najbolj prizadetih evropskih držav, vendar pa vse kaže na to, da oblasti v Rimu hitijo z normalizacijo družbenega življenja ter ponovnim zagonom gospodarstva.

Foto: epa

Obenem s ponedeljkom Italija odpira tudi trgovine. Športne aktivnosti v telovadnicah, plavalni bazeni in športni centri pa se odpirajo 25. maja, gledališča in kina pa s 15. junijem. Vendar pa Conte ob tem opozarja, da veliko tvegajo, saj se lahko krivulja okužb znova dvigne, a statistika je zaenkrat v prid italijanskega premierja. V soboto je bilo namreč smrtnih žrtev zaradi novega virusa v Italiji zgolj 153, kar je najnižje od 9. marca.

Tudi Hrvaška počasi spet odpira meje. Hrvaški turizem predstavlja enega izmed najpomembnejših stebrov uspešnega gospodarskega delovanja pri naši južni sosedi. Zaradi koronakrize ji grozijo velike izgube. Za Slovence je sicer doslej veljalo, da bodo vedno prišli. Veliko število Slovencev ima tudi lastništvo nepremičnin in plovil na Hrvaškem. Zato sta sosednji državi sklenili dogovor, da se dopusti slovenskim državljanom odhod na Hrvaško. Posledica dogovora je tudi epidemiološka slika v obeh državah, saj v obeh število okuženih in hospitaliziranih odločno pada. Med drugim so tudi sprejeli, da vsem tistim, ki bodo imeli obisk krajši od 72 ur, ne bo treba v karanteno v Sloveniji. Vsi, ki se bodo nahajali dlje časa, pa bodo morali v obvezno karanteno.

Domen Mezeg