fbpx

”Sporazum bo spodbudil nove, zelene investicije in delovna mesta tudi v Sloveniji”

Foto: Pixabay

Po dveh tednih pogajanj so voditelji držav dosegli dogovor glede podnebnih sprememb v svetu. Sprejet dogovor zavezuje vse države članice, cilj pa je omejiti dvigovanje povprečne temperature zraka. Z dogovorom so zadovoljni tako največji svetovni voditelji kot tudi slovensko ministrstvo za okolje. 

Podnebna konferenca v Parizu je po letih usklajevanj in dveh tednih napornih zaključnih pogajanj le prinesla globalni podnebni dogovor. Gre za prvi sporazum, ki zavezuje tako razvite kot razvijajoče se države. Je univerzalen, dolgoročen, pravno zavezujoč, uravnotežen in pošten dokument, saj vključuje vse pogodbenice sveta, vsebuje dolgoročen cilj za ohranitev porasta globalne temperature močno pod dve stopinji Celzija in z ustrezno referenco dodatnih naporov za cilj 1,5 stopinje Celzija, določa petletne dinamične cikle za pripravo in nadgrajevanje ciljev in zavez pogodbenic, so pojasnili na ministrstvu za okolje.

Merklova dogovor ocenjuje kot znak upanja
“Z današnjim sprejetjem podnebnega dogovora se je celotna mednarodna skupnost prvič zavezala ukrepanju v boju proti globalnim podnebnim spremembam,” je sprejetje dokumenta komentirala Angela Merkel. Kot je dodala, je pred državami še veliko dela, a pomeni dogovor upanje,da bodo milijardam ljudi v prihodnosti omogočeni boljši življenjski pogoji.

Tudi na slovenskem ministrstvu za okolje s sporazumom zadovoljni
Kot poudarjajo na slovenskem okoljskem ministrstvu, bo nov sporazum spodbudil nove, zelene investicije in nova delovna mesta tudi v Sloveniji. S tem lahko pričakujemo tudi bolj zdravo in prijazno okolje, učinkovito rabo obnovljive energije in drugih naravnih virov. “Pariz ni konec poti, Pariz je začetek nove, dolge in zahtevne poti, ki bo okrepila globalne aktivnosti v spopadu s podnebnimi spremembami v kontekstu trajnostnega razvoja,” so sporočili z ministrstva in dodali, da je sprejeti sporazum po njihovem mnenju uravnotežen s pričakovanji in prizadevanji EU in držav članic. Prav EU pa naj bi kot najbolj ambiciozna skupina pogodbenic odločno prispevala k končnemu dokumentu.

”Podnebne spremembe so globalne in ne prizanašajo nobeni državi”
Pariški sporazum ne posega samo na področje podnebnih sprememb in trajnostnega razvoja, temveč v svojem kompleksnem sporočilu in zavezi povzema tudi temeljna razvojna in ustavna načela, vključno s človekovimi pravicami, še dodajajo na ministrstvu, zaskrbljeni pa so, ker sporazum še vedno ohranja elemente zastarelega razlikovanja na razvite države in države v razvoju. “Podnebne spremembe so globalne in žal ne prizanašajo nobeni državi ali regiji, kakor jih tudi nobena država ne more razrešiti sama zase ali za svoje sosede. Širše in globalne rešitve so možne samo v skupnem nastopu in globalnih prizadevanjih,” so še dodali na okoljskem ministrstvu.

Cerar: Slovenija je za čim večjo okoljevarstveno trajnostno naravnanost
Predsednik vlade je poudaril, da se je Slovenija vseskozi zavzemala za ambiciozen načrt in pravno zavezujoč dokument. Zavzemala se je tudi za to, da bomo, kot je dejal, bolj razvite države nosile nekoliko večje breme od manj razvitih. Slovenija se je zavzemala za stališče, ki je skupno stališču EU, in sicer za čim večjo okoljevarstveno trajnostno naravnanost.

M. G., STA