fbpx

Spoznajte Matthewa VanDyka, Američana, ki uri kristjane za boj proti IS

Kristjanom v Siriji in Iraku grozi genocid. Medtem ko begunci in ekonomski migranti, ki v begu pred sektaškim nasiljem in slabimi ekonomskimi razmerami nenadzorovano preplavljajo Evropo, grozi kristjanom v Siriji in Iraku smrt zaradi veroizpovedi. Temu nasproti se je postavila majhna skupina prepričanih in odločenih – imenujejo se Otroci svobode (Sons of Liberty International).

Islamska država si je z obglavljenjem novinarjev Jamesa Foleya in Stevena Sotloffa poleg zgražanja svetovne javnosti nakopala prav posebnega sovražnika. Foley in Sotloff sta bila namreč prijatelja Matthewa VanDyka, avanturista in filmskega produceta, ki je samoimenovani Islamski državi napovedal maščevanje. Ustanovil je Otroke svobode (Sons of Liberty International), organizacijo, ki ogrožene kristjane sedaj uri v vojaških veščinah.

Otroci svobode so zasebna in neprofitna vojaška organizacija s sedežem v New Yorku, pa tudi v Erbilu, mestu na severu Iraka. Financirajo se izključno iz donatorskih sredstev – preko »množičnega financiranja«. Množično financiranje (kjer vsak donator prispeva majhno količino denarja) je pogost način financiranja start-upov – majhnih podjetij z velikim potencialom, a malo denarja. Ta način financiranja omogoča, da krščanskim skupnostim, ki so se znašle pod udarom Islamske države, ni treba plačati nič. Te skupnosti nato, ko so dovolj izurjene, izoblikujejo nekakšne »vaške straže«.

Na spletni strani imajo zapisano, da je eden izmed razlogov za ustanovitev organizacije tudi dejstvo, da mednarodna skupnost v tem trenutku kristjanom ne zagotavlja potrebne zaščite ali pa se problema ne zna strateško lotiti. »Krščanska skupnost v Iraku živi pod konstantno grožnjo in pritiskom. Čas je, da se to preneha. Imam prave povezave in izkušnje, da naredim nekaj, kar bi jim lahko pomagalo,« je za CBN svojo misijo strnil VanDyke.

Do sedaj jim je uspelo izuriti celoten bataljon asirskih obrambnih enot (NPPU), ki so nastanjene okoli 30 kilometrov severno in vzhodno od Mosula, mesta v Iraku, ki je pod popolno kontrolo Islamske države. Nadejajo se tudi sodelovanja z Dwekh Nawsha, ki prav tako varujejo asirske kristjane na severu Iraka, uriti pa naj bi jih začeli še letos.

Sons of Liberty International so dobili ime po ameriški skrivni organizaciji z istim imenom iz časa pred ameriško revolucijo. Organizacija je delovala v trinajstih britanskih kolonijah v Ameriki, kjer so se borili za pravice kolonij in proti davkom, ki so jih morali plačevati Britanskemu imperiju.

 

Samo trije izhodi za kristjane, eden je smrt
Ko je Islamska država zavzela Mosul, so kristjani dobili na izbiro samo 3 možnosti:

1. spreobrnitev v islam,
2. dhimma pogodbo (davek, ki ga morajo plačati kristjani, če želijo preživeti),
3. smrt.

Od vzpona IS naprej je Sirijo zapustilo okoli 125.000 kristjanov. Samo v Iraku jih je bilo razseljenih pol milijona. Bežijo predvsem zaradi grožnje novoustanovljenega kalifata, katerega uradna doktrina podpira ugrabljanje in posiljevanje krščanskih deklet, v svojih propagandnih pamfletih pa kristjane enači s križarji, ki jih je potrebno napasti in ubiti.

V političnih razmerah, kjer si velesile ob korenitejšem posredovanju grozijo z medsebojnim uničenjem, je samoorganizacija skupnosti žarek upanja na koncu tunela. Videti je, da je organizacijsko pobudo prevzel neobičajni Američan Matthew VanDyke. »Če v nekaj verjameš, moraš glede tega tudi kaj storiti, ne pa da samo na udobnem naslonjaču pred televizijo v znak podpore dvigneš palec,« je odgovoril VanDyk, ko so ga vprašali, kaj ga žene naprej.

Žiga Korsika