fbpx

Spremenila si je spol, nato pa si premislila – a njeno telo je za vedno uničeno

Foto: Daily Mail

17-letna Chloe Cole je želela postati fant, zato je v puberteti začela jemati hormonske tablete, ki zavirajo naravni potek pubertete. Nato se je odločila še za operacijo, s katero si je fizično spremenila spol. Zdaj ji je žal – verjetno nikoli ne bo mogla imeti otrok in dojiti. Zaradi operacije in tablet tvega tudi večjo verjetnost raka. Chloe je svojo tragično zgodbo predstavila na zaslišanju pred sodiščem na Floridi, kjer so sodniki razpravljali o predlogu guvernerja DeSantisa o prepovedi hormonskih terapij za otroke. 

Chloe je spregovorila o tem, kako sta jemanje zaviralcev pubertete in operacija “nepopravljivo in boleče” poškodovala njeno telo od 13. leta dalje. Dvojna masektomija (odstranitev dojk) je nepopravljiva. Chloe ima prav tako več možnosti, da bo zaradi invazivnega zdravljenja bolj podvržena nekaterim vrstam raka – na primer raku na materničnem vratu.

Chloe je tragično zgodbo razkrila v srce parajočem pričevanju med pričanjem v podporu predlogu, ki bi razveljavil povračilo stroškov tistim, ki so bili na Floridi deležni hormonskih terapij, potem ko so trpeli za spolno disforijo – občutkom ujetosti v telo napačnega spola.

Do razprave je prišlo, potem ko je guverner Ron DeSantis prejšnji mesec prepovedal hormonske terapije za otroke in preklical zdravstveno zavarovanje Medicaid za zdravljenje transpolnih odraslih v državi.

Republikanski guverner je podprl pismo, ki ga je poslal vodja kirurgov, Joseph Lapado, v katerem je pozval floridski odbor za medicino, naj vzpostavi nov standard oskrbe za zdravljenje mladoletnikov, ki razmišljajo o spremembi spola.

Chloe je bila pri 11 letih kot zmedeno dekle izpostavljena transspolnemu aktivizmu na Instagramu in Tumbirju, kar je vplivalo na njeno dojemanje lastnega spola. Pri 14 letih je začela jemati zaviralce pubertete in injekcije testosterona, ki ji jih je dajala njena mati. V tej starosti si je spremenia ime iz Chloe v Leo. Pri 15 letih je šla prvič pod nož, ko so ji odrezali dojke. Operacijo je takoj obžalovala, saj je bila vso poletje priklenjena na posteljo. Leta 2021 je pri pouku biologije ugotovila, da nikoli ne bo mogla dojiti, zato je prenehala jemati testosteronske tablete.

Noben otrok ne bi smel doživeti tega, kar sem jaz. Nisem bila sposobna dati soglasja za tako pomembno odločitev,” je bila iskrena Chloe.

Nevede sem si dala fizično, nepovratno in boleče odstraniti del svoje osebnosti in svojega telesa.”

Ko so jo vprašali, ali ima kakšno sporočilo za javnost je rekla: “Ne dovolite svojim otrokom, da spremenijo spol.”

V začetku tega leta je za New York Post povedala, da jo je k prehodu spodbudila njena izpostavljenost LGBTQ+ aktivizmu na Instagramu pri 11 letih. “Izpostavljena sem bila vsebinam LGBT in njegovemu aktivizmu. Videla sem, kako transeksualne osebe na spletu dobivajo ogromno podpore in pohval – tudi sama sem si želela tega, saj takrat nisem imela nobenih prijateljev.”

Chloe še vedno ne ve, ali so injekcije testosterona, ki ji jih je dajala njena mama, povzročile neplodnost. “Trenutno še vedno ne vem, kaj bo z mojim zdravjem.”

Dodala je: “Iskala sem nišo, v katero bi se vklopila, in občutek izpolnjenosti,” zdaj pravi, da  “sploh ne verjame v spolno identiteto.

Na sodišče je pričala v podporo predlogu guvernerja deSantisa 59F-1.050, ki bi omejil financiranje Medicaida za zdravljenje transspolnih oseb.

Vodja floridskih kirurgov Lapada, je ob tem zapisal: Medtem ko nekatere strokovne organizacije  priporočajo hormonske terapije in kirurške posege za mladostnike, ki želijo spremeniti spol, so znanstveni dokazi, ki bi podpirali takšne zapletene kirurške procese, izredno šibki. Zdi se, da trenutni standardi, ki so jih postavile številne strokovne organizacije, sledijo politični ideologiji namesto najvišjim standardom splošno sprejete medicinske znanosti. Florida mora narediti več za zaščito otrok pred nepotrebnimi medicinskimi posegi, ki ima svoj temelj v politiki. V nasprotnem primeru se bodo otroci in mladostniki še naprej soočali z velikim tveganjem dolgoročne škode.”

Takšno zdravljenja za odrasle in mladoletnike v tem trenutku sicer podpirata Ameriško zdravniško združenje in Ameriško psihiatrično združenje.