fbpx

[SPREMLJAMO DOGAJANJE] Teroristični napad v Barceloni terjal najmanj 15 življenj, ranjenih preko 80, večina huje. Uradno potrjeno: Oba terorista prijeta. IS prevzela odgovornost.

(Foto: epa)

Evropska celina je spet postala tarča terorističnega napada. Ta se je danes popoldne, ravno v času turistične sezone, zgodil na eni od najbolj turistično obljudenih ulic v središču Barcelone Las Ramblas. Dostavno vozilo (beli kombi) je zapeljalo v množico sprehajalcev in po t. i. coni za pešce peljalo kar 550 metrov, z okoli 80 kilometri na uro. Po zadnjih podatkih je napad terjal najmanj 15 smrtnih žrtev, medtem ko število ranjenih narašča in naj bi jih bilo več kot 80. Večina je huje ranjenih. Policija je aretirala oba napadalca. Prvi naj bi bil Maročan po imenu Driss Oukabir, rojen leta 1989, a se je kasneje izkazalo, da je šlo za lažne oz. ukradene dokumente. Drugi napadalec je najprej uspel pobegniti, a so ga policisti po pravi drami in strelskem obračunu uspeli prijeti. Za napad je že prevzela odgovornost skrajna islamska skupina Islamska država.

Lokalne oblasti pozivajo ljudi, naj se izogibajo območja okoli trga Catalunya, ki leži na severnem koncu znamenite avenije, piše britanski BBC. Metro in železniške postaje so zaprte.

https://twitter.com/OnlineMagazin/status/898214551069622272

Glede terorističnega napada, v katerem je vozilo trčilo v množico, je policija izdala, da je veliko število ljudi utrpelo poškodbe, na kraj napada pa je po navedbah francoskega AFP prispelo večje število reševalnih in policijskih vozil. Pri tem je treba izpostaviti, da ne gre za prvi teroristični napad na evropskih tleh, v katerem je bilo uporabljeno vozilo, ki je zapeljalo v nič hudega slutečo množico.

Foto: Google Maps

Po podatkih veleposlaništva v Madridu so v središču Barcelone, kjer se je zgodil današnji napad, trije mladi slovenski državljani, ki niso poškodovani ali v nevarnosti. Trenutno so v nekem nakupovalnem centru in čakajo na nadaljnja navodila policije, so sporočili za STA z zunanjega ministrstva (MZZ).

V zadnjih letih so bila vozila sicer že uporabljena v več terorističnih napadih v Evropi. Zadnji napad se je zgodil 3. junija v Londonu, ko je na Londonskem mostu vozilo najprej zapeljalo v pešce in jih pokosilo, nakar je zapeljalo do bližnjega Borough Marketa, kjer so iz njega izstopili trije moški z noži in začeli zabadati mimoidoče. Ubitih je bilo šest ljudi, 48 je bilo ranjenih.

N. Ž., J. F.