fbpx

Sprijeno: Islamski skrajneži zajeli otroke in jih uporabili kot talce

Foto: iStock/YouTube

Teror skrajnežev ne počiva in se za doseganje svojih lastnih sprevrženih ciljev ne ozira tudi na najbolj ranljive skupine družbe, med katere uvrščamo otroke. S Filipinov namreč poročajo, da naj bi podporniki Islamske države za talce vzeli nedolžne otroke. Vdrli so namreč v eno od šol na južnem delu Filipinov, kjer že peti teden zapored potekajo boji med skrajnimi islamisti in vladnimi enotami. 

Okrog 300 oboroženih moških, vključno s pripadniki islamske militantne organizacije Bangsamoro Islamic Freedom Fighters (BIFF), je vdrlo v šolo v mestu Pigcawayan na otoku Mindanao. Več učencev je bilo po navedbah britanskega Expressa zajetih, tiskovni predstavnik vojske brigadni general Restituto Padilla pa je javnosti sporočil, da so v šoli razmere že normalizirane. Sicer ni komentiral vpletenosti otrok, je pa povedal, da so skrajneži skušali v svoj prid uporabiti človeške ščite.

Inšpektor Realan Mamon je povedal, da so bili pripadniki BIFF udeleženi v strelnem spopadu z vojsko in dodal, da je mogoče potrditi, da so ti zasedli šolo in zajeli civiliste. “Trenutno preverjamo, koliko oseb je bilo ujetih in določamo njihove identitete,” je dejal župan mesta Pigcawayan Eliseo Garcesa in dodal, da je še vedno v iskanju informacij o morebitnih žrtvah.

Foto: iStock

Mesto Pigcawayan je le 190 kilometrov stran od mesta Marawi City, kjer so 23. maja borci BIFF in ostali podporniki teroristične skupine Islamske države zajeli več sto civilistov. Po prepričanju Padille tovrstni incident ne bo prerasel v tolikšen obseg, kot je bil zaznan v pettedenskem obleganju mesta Malawi, v katerem so se sprijeni skrajneži lotili celo vernikov v cerkvi in jih vzeli za talce.

Foto: epa

Duterte neizprosen do islamskih skrajnežev
Filipinski predsednik Rodrigo Duterte je razglasil vojno stanje na otoku Mindanao, po tem ko so se začeli vrstiti nasilni spopadi v Marawiju. Svoje vojake je iz tega razloga pozval k uničenju islamskih ekstremistov in dodal, naj pri tem ne skoparijo z uporabo sile, saj je Bagdadi, vodja Islamske države, naročil izvajanje terorističnih aktivnosti na Filipinih. “Upor nikakor ne predstavlja šale,” je dejal in poudaril, da zdaj ne more več ustaviti svojih vojakov. “Končajmo vojno, ki jo je začela Islamska država.”

Foto: epa

Specialne sile ameriške vojske v bojih pomagajo filipinski vojski, ki je v torek ponovno pričela z izvajanjem akcij potiskanja skrajnežev iz zasedenega dela mesta Marawi.

N. Ž.