fbpx

Sramota o ukradeni judovski vili s strani stranke SD odmeva tudi na Hrvaškem: “Levičarka, katere stranka je zahtevala prepoved Thompsonovega koncerta, sedi v vili, ki so jo ukradli Judom!”

Hrvaški novinar Velimir Bujanec (Foto: Printscreen)

Evropska poslanka in predsednica stranke SD Tanja Fajon v povezavi z Moskovičevo vilo očitno buri duhove tudi na sosednjem Hrvaškem. To seveda ne čudi, saj je Evropska judovska skupnost stranko nedavno pozvala k vrnitvi omenjene vile njenim prvotnim lastnikom, a se Fajonova sklicuje na tedaj veljavno zakonodajo in pravne dokumente. “Levičarka, katere stranka je zahtevala prepoved Thompsonovega koncerta, sedi v vili, ki so jo ukradli Judom!”, hrvaški novinar Velimir Bujanec kritično navaja glede Fajonove.

V nadaljevanju novinar Velimir Bujanec navaja, da so v redakciji dobili v roke pismo Evropske židovske skupnosti, ki je bilo naslovljeno na predsednico Slovenskih demokratov, Tanjo Fajon. Razlog predstavlja vila, na Levstikovi 15, v kateri ima sedež stranka SD. “Gre za vilo, ki je bila odvzeta ugledni židovski družini Mosković. Lastnika vile Feliksa Moskovića, ki so ga nacisti leta 1943 poslali v zloglasno taborišče Auschwitz, iz katerega se nesrečnik ni nikoli vrnil”.

Iz dokumenta, pod katerega se je podpisal rabin Margolin Chairman, je po besedah hrvaškega novinarja razvidno, da je bila vila odtujena v spornih okoliščinah, nato nacionalizirana z namenom, da bi v času Titove Jugoslavije služila za nastanitev visokih funkcionarjev nekdanjega komunističnega režima. Evropska judovska skupnost zahteva vrnitev odvzete vile in apelira na popravo zgodovinskih krivic, ki so bile storjene družini Mosković, ki je bila žrtev holokavstva, kakor tudi milijoni drugih Judov.

Preprečili so Thompsona, sedijo v ukradeni vili
Bujanec poudarja, da paradoks celotne situacije predstavlja licemerstvo evropske poslanke in predsednice Socialnih demokratov Tanje Fajon, ki je bila ena od glavnih nasprotnic hrvaškega glasbenika Marka Perkovića Thompsona, da ta ni mogel nastopiti na koncertu v Mariboru. “Za to so se zavzemali čeprav je jasno, da gre za stranko, ki ima sedež v vili, ki je bila odvzeta Judom, ki so bili ubiti v nacističnem koncentracijskem taborišču,” je kritičen.

Foto: STA

V nadaljevanju novinar Bujanec navaja, da si slovenski premier Janez Janša prizadeva za popravo zgodovinski krivic, ki so bile storjene Judom, in nasprotuje prav vsem totalitarnim režimom. “Janša je tedaj kot vodja opozicije poudarjal, da ima Thompson pravico, da organizira koncert v Mariboru, zaradi česar se je ta znašel v središču napadov stranke SD. Iz vrst stranke Tanje Fajon prihaja tudi slovenski predsednik republike Bojan Pahor, ki je v izvrstnih odnosih s številnimi hrvaškimi politiki, tudi z nekaterimi, ki podpirajo Thompsona, a ti niso storili ničesar, da bi zaščitili njegovo pravico do opravljanja svojega dela v tujini.”

Kot je znano judovska skupnost poudarja, da je sicer res, da je bil prevzem vile Moskovič izvršen pravno legalno, vendar pa po načelih revolucionarnega prava povojne Jugoslavije, kar seveda nikakor ne ustreza današnjem videnju pravičnosti. Socialni demokrati na čelu s Fajonovo vile ne želijo vrniti in se v tem primeru sklicujejo na takratno pravo, ki je veljalo v povojni Jugoslaviji, sami pa so bili deležniki te vile po darilni pogodbi. Pri tem je smotrno omeniti tudi to, da bi morala tudi po tej zakonodaji, ki je veljala v Jugoslaviji, biti v lastništvu države, ne pa zasebnih interesov, kar stranka je. Kljub temu, da je znano, da ima Fajonova dobre povezave v Bruslju, pa očitno le ne more ustaviti širjenja resnice.

Sara Kovač