Sramota za slovenske davčne organe: Slovenija najmanj uspešna pri izterjavi v davčnih oazah skritega denarja

Foto

Po poročanju STA so približno tri leta stara razkritja davčnih utaj z imenom Panamski dokumenti prinesla prve rezultate. Gre za uspešne sodne postopke zoper davčne utajevalce iz različnih držav, ki so do sedaj uspele izterjati več kot milijardo evrov neplačanih davkov, skritih v davčnih oazah. Slovenija je na lestvici držav, ki so uspele izterjati davčne utaje, povsem na repu: davčnim organom je uspelo izterjati le milijon evrov od domnevno 50 milijard, ki so v celotni tranziciji odtekle v davčno ugodnejša okolja!

Mednarodni skupini raziskovalnih novinarjev je uspelo objaviti seznam več kot 200 tisoč podjetij in posameznikov, ki poslujejo preko davčnih oaz. Mnogo držav se je odločilo sprožiti preiskavo zoper svoje davčne dolžnike, s čimer so bili interesi nekaterih tako ogroženi, da se je zgodil tudi mednarodno odmeven zločin, v katerem je bila ubita 53-letna malteška novinarka Daphne Caruana Galizia, ki je preiskavo sprožila.

Po tem tragičnem dogodku se je na Malti odvil kongresu EPP/ELS, ki se ga je udeležila tudi poslanka v Evropskem parlamentu Romana Tomc, tudi članica odbora PANA za preiskovanje domnevnih kršitev prava unije, zlasti še pranja denarja, izogibanja davkom in davčnih utaj. Ob izvolitvi v odbor PANA je Romana Tomc v izjavi za medije poudarila naslednje: “Tako kot večina afer je bila tudi afera Panama Papers v medijih predstavljena precej pompozno. Pomembno se mi zdi, da odkritja, do katerih bomo prišli v preiskavah, ne bodo ostala brez epiloga.”

Slovenija povsem na repu, kot da aktivno dopušča davčne utaje
Po dobrem letu od ustanovitve komisije odziva s strani Cerarjeve vlade ni bilo. Romana Tomc je takrat pasivnost Cerarjeve vlade upravičeno okrcala z  naslednjo izjavo: “Ob tem ne morem mimo razočaranja, ki je povezano z ukrepanjem v Sloveniji. Po začetni pompozni objavi seznama ljudi in podjetij, ki so se ujeli v Panama Papers, je nastal popoln mrk. Pristojni organi gotovo vedo, da delujem v odboru PANA. Prav tako novinarji. Vedo tudi, da odbor poziva k sodelovanju vse, ki bi imeli koristne informacije. A zaenkrat se name ni obrnil še nihče.”

Rezultate slovenske neaktivnosti ali namerne opustitve preiskave odtekanja denarja so razkrili v mednarodnem konzorciju raziskovalnih novinarjev, ki so primerjali uspešnost izterjave davčnih utaj. Za primerjavo: Angliji je uspelo izterjati 225 milijonov evrov, Franciji in Avstraliji v povprečju 100 milijonov evrov, Sloveniji pa le 1 milijon evrov.

Na neuspeh slovenske izterjave se je odzvala evropska poslanka Romana Tomc in se začudila, da je ob 50 milijardah evrov, ki so bile iz Slovenije prenesene v davčne oaze, vladi uspelo izterjati le drobiž. Vprašanji, ki se postavljata, sta: koga je ščitila Cerarjeva vlada in ali bo vlada Marjana Šarca v tem primeru ukrepala z novimi preiskavami?

 

Franci Donko