fbpx

Srbi besnijo: Aleksandar Vučić po inavguraciji v Beogradu načrtuje zabavo vseh zabav s šest tonami mesa in srbsko “rakijo”

Foto: epa/iStock

Srbski mediji poročajo, da bo danes v Beogradu potekala zabava, kakršne še ni bilo. Marsikdo bi pomislil, da bo šlo za zabavo, ki jo bo organiziral kateri izmed ruskih milijarderjev, vendar gre za povsem drugo stvar, in sicer za inavguracijo novoizvoljenega srbskega predsednika Srbije Aleksandra Vučića. 

Dogodek je skrbno načrtovan do najmanjših podrobnosti z namenom navdušenja povabljenih gostov in gledalcev, ki bodo dogajanje spremljali prek televizijskega zaslona.

Povabljenih naj bi bilo 5.000 gostov
Vučićeva inavguracija bo potekala v Palači Srbija, ki je mnogim poznana kot zgradba nekdanjega Zveznega izvršilnega sveta. V tej stavbi so delovali številni najvišji uradniki nekdanje razpadle države, tamkajšnji zidovi pa še danes skrivajo nešteto majhnih in velikih skrivnosti. Po neuradnih informacijah so bila vabila poslana na 5.000 različnih naslovov in šele na slovesnosti bo mogoče videti, koliko gostov se bo  povabilu novega srbskega predsednika tudi res odzvalo.

Foto: iStock

Povabljene bosta po navedbah Večernjega lista pričakali rdeča preproga in častna enota srbske vojske, seveda pa ne bo manjkal niti vojaški orkester. Program bo potekal v palači, ki ima 13 konferenčnih dvoran, šest salonov in tri sobe. Gosti bodo razporejeni po celotni stavbi, v sobi z mozaikom pa bo potekal poseben program. Čeprav uradna otvoritev programa še ni bil objavljena, srbski mediji poročajo, da bosta hrana in pijača izključno srbskega izvora.

Aleksandar Vučić. (foto: epa)

Ponujena hrana in pijača bosta srbskega izvora
Program naj bi se predvidoma začel s petjem otroškega pevskega zbora, ki bo izvedel himno Srbije, nato pa bo spregovoril novoizvoljeni predsednik. Po predvajani pesmi “Ovo je Srbija” bo sledila zdravica, nato se bodo zvrstili nastopi ansambla Vrelo in mnogih drugih, zagotovo pa bo najbolj izstopal nastop trubačev Dejana Petrovića. Za konec je načrtovan ogled salonov z gosti, pri katerem bo vsak izmed njih urejen tematsko in bo predstavljal posamezni del Srbije. V času pogostitve bodo navzoči dobili priložnost, da okusijo leskovačke specialitete iz žara, različno meso, karadžordžev zrezek, mučkalico in zlatiborski kajmak. Govori se, da bo za inavguracijo na voljo okrog 6 ton mesa. Seveda pa bo poskrbljeno tudi za žejo, saj bodo poleg vode in srbskih sokov na voljo tudi srbska vina in žganje (rakija).

Foto: iStock

 

Foto: iStock

Pričakovan prihod številnih tujih delegacij
Napovedan je prihod številnih tujih delegacij, med katerimi Vučić pričakuje prihod slovenskega predsednika Boruta Pahorja, hrvaške predsednice Kolinde Grabar – Kitarović, madžarskega predsednika Viktorja Orbana, avstrijskega kanclerja Christiana Kerna, predsednika Republike srbske Milorada Dodika, črnogorskega predsednika Filipa Vujanovića, makedonskega predsednika Gjorgeja Ivanovega in mnoge druge.

Foto: epa

Načrtovan je protest
Na dan inavguracije je Gibanje proti diktaturi napovedalo miren protest na Trgu republike, s katerim naj bi sporočili, da je bil predsednik izvoljen na nelegitimen način. Organizatorji protesta, ki se bo začel ob 18. uri, pričakujejo, da se bodo protesta poleg nezadovoljnih državljanov udeležili tudi predstavniki posameznih političnih organizacij, sindikata in nevladnih organizacij, ki želijo na takšen način izraziti nasprotovanje diktaturi, ki naj bi vlada Srbiji.

N. Ž.