fbpx

Srbija bo morala sprejeti zgolj 6000 prebežnikov

Foto: STA

EU od Srbije ne bo terjala sprejema velikega števila beguncev. Država ima po nekaterih ocenah zmožnosti za nastanitev 6000 beguncev, zato od nje ne bodo zahtevali več. Srbija bo v prihodnjih mesecih na meji z Makedonijo verjetno postavila ograjo, saj bo enako storila tudi Hrvaška na hrvaško-srbski meji.

Diplomatski viri v Londonu so povedali, da pritiska na države v regiji ne bo. Največji pritisk za izgradnjo taborišč za begunce, ki bi tam počakali na konec vojne, bo na Turčiji in drugih sosedah držav v vojni. V drugi fazi se bo pritisk za rešitev begunske krize vršil na Grčijo, poroča srbski časnik Danas.

Hrvaška bo v prihodnjih mesecih postavila ograjo, enako bo storila tudi Srbija
Spomladi bo po poročanju časnika usklajen dogovor glede popolnega zaprtja evropskih meja. Pred tem se bodo postopoma zapirala vrata za begunce iz Iraka, nato Afganistana in na koncu Sirije. Hrvaška pa naj bi v prihodnjih mesecih postavila ograjo na meji s Srbijo, zatem pa bo po njihovih ocenah verjetno to storila tudi Srbija na meji z Makedonijo.

Srbske oblasti so sicer večkrat ponovile, da lahko zagotovijo zgolj začasno namestitev za begunce, in to za do 6000 ljudi. V začetku tega tedna pa je pristojna srbska služba za begunce sporočila, da bodo namestitvene kapacitete zanje povečali, in sicer za do 9000 ljudi.

Samo v januarju je Srbijo prečkalo 60 tisoč prebežnikov
Srbske oblasti pričakujejo, da se bo letos begunski val skozi državo v primerjavi z letom 2015 povečal za tretjino. Lani je Srbijo prečkalo 800 tisoč migrantov, od tega so jih 600 tisoč registrirali. Letos naj bi se skozi državo proti EU poskušalo prebiti 1,2 milijona ljudi. Samo v januarju so v Srbiji registrirali 60 tisoč beguncev, dnevno je v Preševo na meji z Makedonijo prišlo med 1500 in 2000 ljudi.

N. K., STA