Srbska opozicija še naprej blokira ceste v Beogradu

Datum:

V Beogradu danes zaradi domnevnih nepravilnosti na nedavnih parlamentarnih in lokalnih volitvah zopet protestirajo nasprotniki vladajoče Srbske napredne stranke (SNS). Med protestniki so zlasti študenti, ki blokirajo več cest v središču prestolnice. Zvečer bo nato po napovedih potekal nov protest pred stavbo državne volilne komisije (RIK).

Študenti iz Beograda in Novega Sada so se zbrali pred poslopjem srbskega ministrstva za državno upravo in lokalno samoupravo, od katerega zahtevajo ponovni pregled volilnih imenikov in preiskavo domnevnih nepravilnosti na volitvah, na katerih je slavila SNS. Na te so opozorili tako domači kot tuji opazovalci.

Po navedbah predstavnikov študentov bodo ti pred poslopjem ministrstva, če ne bo nihče uslišal njihovih zahtev, ostali najmanj do 18. ure, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Takrat se bo po napovedih začel nov, že sedmi protest pred stavbo RIK.

Bodo protesti prerasli v nacionalne?
Študentom so se pridružili predstavniki opozicijske koalicije Srbija proti nasilju (SPN), ki je po volitvah že večkrat pozvala k protestom zaradi domnevnih volilnih goljufij, dva vidnejša predstavnika opozicije pa sta se odločila tudi za gladovno stavko.

Foto: epa

Z ministrstva za državno upravo in lokalno samoupravo so medtem študentom sporočili, da je volilni imenik “ena najbolj ažurnih evidenc” v Srbiji in da so trditve opozicije o t. i. fantomskih volivcih popolnoma neresnične, poroča spletni portal srbske televizije Nova.

Policija pretepala nasilneže
Podporniki opozicije in številni študenti so v nedeljo zvečer že šestič od volitev 17. decembra protestirali pred stavbo RIK, nato pa še pred bližnjo stavbo beograjske mestne uprave, v katero so skušali tudi vdreti. Po nekaj urah je posredovala policija in protestnike razgnala. Demonstranti naj bi pred tem razbili vrata in več oken na stavbi, vanjo metali steklenice in druge predmete. Na spletu so se pojavili tudi videoposnetki policistov, ki nasilno obračunavajo s protestniki. Najmanj 38 ljudi je bilo aretiranih.

Opozicijski politik, nekdanji beograjski župan in vodja Stranke svobode in pravice (SSP) Dragan Đilas je medtem za srbsko televizijo N1 izjavil, da so nedeljski protesti potekali mirno, izbruh nasilja pa naj bi sprožila skupina huliganov, ki je v resnici blizu vidnejšim članom SNS vključno s trenutnim županom prestolnice Aleksandrom Šapićem.

Foto: epa

Đilas meni, da so huligani pred nekaj dnevi skupaj s Šapićem proslavljali volilno zmago v znani beograjski ulici Skadarlija, na proteste pa naj bi jih poslali zato, da izzovejo nasilne incidente.

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Jelko Kacin: Ukrajina ne bo padla!

Natanko pred dvema letoma, 24. 2. 2022, je Vladimir Putin izvedel...

Francija usposobila 10.000 ukrajinskih vojakov

Francija je od začetka ruske invazije na Ukrajino usposobila...

Vlada odkrito sponzorira Hamasove pomagače

Z besedami, ki jih je Robert Golob izgovoril ob...

[Dokument] Ministričino cenzurirano poročilo kaže s prstom na SD in podrejene

Dominika Švarc Pipan, pravosodna ministrica v odhodu, je objavila...