fbpx

Srbska vojska v polni bojni pripravljenosti, potem ko so kosovski specialci zavzeli Gazivodo

Aleksandar Vučić (Foto: STA)

Priština zatrjuje, da niso zavzeli objekta, temveč da so samo zavarovali pot, po kateri je nato šla delegacija s kosovskim predsednikom Thaçijem na čelu. Ta naj bi se želel le sprehoditi ob jezeru, a dejstvo je, da gre za provokacijo, saj je tako Srbom kot Kosovcem jasno, da je za Vučića območje okrog jezera Gazivoda ključnega pomena.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je ukazal srbski vojski in posebnim policijskim enotam, da so v stanju največje bojne pripravljenosti, kar je potrdil tudi generalštab ter kot razlog navedel napad albanskih specialcev na Srbe na severu Kosova. Kot trdijo srbski uradniki, je nekaj deset oboroženih specialcev vpadlo, tako z jezera kot s kopnega, v Center za ekologijo in razvoj športa v Zubinu Potoku, okrog centra pa je bilo okrog deset kombijev, v katerih so bili specialci, poroča hrvaški portal Večernji.

Po trditvah srbskih medijev so pripadniki kosovske specialne enote ROSU zavzeli umetno jezero Gazivoda s hidroenergetskim kompleksom, ki si ga lastita tako Srbija kot Kosovo, akcija pa je bila izvedena s približno 60-imi oboroženimi pripadniki specialnih sil. 

Oglasila pa se je tudi kosovska stran, ki trdi, da v soboto ni prišlo do zavzetja jezera Gazivoda, temveč da so le zavarovali pot, po kateri je šla delegacija, na čelu katere je bil kosovski predsednik Thaçi.

J. G.