Srbski kmetje protestirajo že četrti dan

Fotografija je simbolična (Foto: AFP)

V Srbiji že od ponedeljka potekajo protesti kmetov, ki se vse bolj zaostrujejo. Kmetje trdijo, da vlada oz. ministrstvo za kmetijstvo pet mesecev po dogovoru z njimi še vedno ni izpolnilo vseh zahtev. Med zahtevami kmetov, ki so na podoben način protestirali že v maju, so višje subvencije in premije za mleko ter subvencionirana posojila.

Srbski kmetje so začeli protestirati v ponedeljek na več deset lokacijah v Vojvodini in osrednji Srbiji, med katerimi so po poročanju srbskega portala televizije N1 tudi dovozi do rafinerij v Novem Sadu in Pančevu. Zdaj nameravajo proteste zaostriti s protestnimi vožnjami v središčih mest in blokadami pomembnih cest s traktorji. Danes dopoldne se je okoli 30 traktorjev tako že odpravilo od rafinerije v Novem Sadu proti središču mesta, do vojvodinske skupščine, kjer poteka seja. Okoli 30 traktorjev je ostalo pred rafinerijo, kjer blokirajo dostop, je po poročanju N1 dejal Goran Filipović iz Iniciative za obstanek kmetov Srbije.

Za nove proteste so se kmetje odločili, ker ministrstvo za kmetijstvo po njihovih navedbah še vedno ni izpolnilo zahtev iz majskega dogovora. V njem se je zavezalo k višjim subvencijam na hektar obdelovalne površine in glavo goveda ter zvišanju premije za mleko, ugodilo pa je tudi vrsti drugih zahtev kmetov.

Kmetje po poročanju srbskih medijev zdaj zahtevajo subvencije v višini 300 evrov na hektar obdelovalne površine, modri dizel brez trošarin za 100 litrov na hektar, premijo za mleko v višini 15 centov na liter in subvencionirana posojila, pa tudi ureditev trga s kmetijskimi pridelki.

Ministrstvo za kmetijstvo je kmete po začetku tokratnih protestov povabilo na pogovore, a se jih ti nočejo udeležiti. Zahtevajo namreč, da vlada in ministrstvo najprej izpolnita prejšnji dogovor. Ministrica za kmetijstvo Jelena Tanasković po drugi strani trdi, da so dogovor iz maja spoštovali. Kot je dejala za srbsko javno radiotelevizijo RTS, so izpolnili vseh 13 točk iz dogovora, zdaj pa so jim kmetje po njenih besedah dostavili popolnoma nove zahteve. Kmetje njene navedbe zanikajo. Če bi bile zahteve izpolnjene, zdaj ne bi bili na ulicah, je po pisanju srbskega dnevnika Danas med drugim zatrdila Mileta Slankamenac iz Iniciative za obstanek kmetov Srbije.

Sara Kovač