fbpx

Srbski mediji: Napad na Srbijo malo verjeten, a ni izključen!

Srbska vojska (Foto: epa)

Srbska vlada je 8. avgusta sprejela predloga strategije nacionalne varnosti in strategije obrambe, ki ju mora potrditi še tamkajšnja skupščina. V dokumentih je nedvoumno opredeljena srbska vojaška nevtralnost, ki državi onemogoča pridružitev kateremu izmed obrambnih zavezništev, a po drugi strani ji ne preprečuje sodelovanja s takšnimi zvezami. Napad na državo je malo verjeten, a ni izključen, kot glavni vir nestabilnosti v regiji pa je navedena situacija na Kosovu.

Srbska vlada je na svojem zasedanju 8. avgusta sprejela dva pomembna dokumenta s področja nacionalne varnosti, strategijo nacionalne varnosti in strategijo obrambe. V teh dokumentih je, kot poroča Kurir, na primer navedeno, da Srbija ostaja vojaško nevtralna in da je krepitev sodelovanja z Organizacijo dogovora o kolektivni varnosti (tam so Rusija, Tadžikistan, Kirgizistan, Kazahstan, Belorusija in Armenija) pomembna, prav tako pa je pomembno tudi poglabljanje sodelovanja z zvezo Nato. Nevtralnost si država namreč tolmači tako, da ne postane članica nobene obrambne zveze, po drugi strani pa ji nevtralnost ne preprečuje sodelovanja z nobeno od takšnih povezav. Oba dokumenta sta sicer še v parlamentarni obravnavi, a brez težav naj bi bila sprejeta oktobra.

Članstvo Srbije v EU bi pomembno pripomoglo k varnosti države
Med najpomembnejšimi elementi strategije nacionalne varnosti Srbije je približevanje evropski integraciji in članstvo v Evropski uniji. Pomočnik srbskega ministra za obrambo Milan Ranković, ki je sodeloval pri pripravi dokumentov, je dejal, da so osnovna izhodišča teh dokumentov zavarovanje suverenosti, ozemeljske celovitosti, vojaške nevtralnosti, skrb za srbski narod, ne glede na to, kje živi, in učinkovita pravna država. Zadnje strategije so bile izdelane leta 2009. Vojaško-politični analitik Vlade Radulović je za medije povedal, da je prav nedvoumna razlaga vojaške nevtralnosti najpomembnejši element dokumentov. Pred novimi dokumenti je srbsko vojaško nevtralnost opredeljevala skupščinska deklaracija, ki je bila sprejeta 27. decembra 2007.

Srbska vojska (Foto: epa)

V predlaganih dokumentih je kot glavni vir nestabilnosti navedeno Kosovo
V predlogu strategije nacionalne varnosti je prav tako navedeno, da je stanje varnosti v Avtonomni pokrajini Kosovo in Metohija obremenjeno s številnimi dejavniki destabilizacije in da so varnostni problemi na tem prostoru glavni vir nestabilnosti v Srbiji in širši regiji. Ocenjeno je, da je oborožena agresija zoper Srbijo malo verjetna, a kljub temu ni izključena, k zmanjšanju možnosti takšnega dogodka pa naj bi privedlo prav približevanje evropskim integracijam.

Rok Krajnc