Srbski predsednik razpisal predčasne volitve

Srbski predsednik Aleksandar Vučić (Foto: FB)

Predsednik Aleksandar Vučić je za 17. december razpisal predčasne parlamentarne volitve. Vlada je v obrazložitvi predloga zapisala, da bi z izvedbo novih parlamentarnih volitev v obstoječih okoliščinah zagotovili višjo stopnjo demokracije. To bodo že 10. izredne državnozborske volitve v Srbiji po letu 1990.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je vsem udeležencem na decembrskih volitvah zaželel dober rezultat, da bo tekma potekala brez zamer, ter da to storijo demokratično in civilizirano. Prepričan je, da se bo s temi volitvami okrepila demokracija v Srbiji in da je to eden od načinov zagotavljanja boljše prihodnosti ljudi v državi. Čeprav izredne volitve v Srbiji niso novost, je številne presenetilo, da je srbski predsednik Aleksandar Vučić razpisal volitve v tako kratkem roku – zahtevo naj bi vložila opozicija šele septembra.

“Po obrazloženem predlogu vlade z dne 30. oktobra izdajam odlok o razpustitvi narodne skupščine in razpuščam 3. aprila 2022 izvoljeno narodno skupščino,” je dejal Vučić na novinarski konferenci srbskega predsedstva. V predlogu za razpustitev DZ je med drugim navedeno, da so se v zadnjem času v delu javnosti pojavile zahteve po razpisu novih, izrednih volitev poslancev in da je 11. septembra 2023 del opozicijske politične stranke takšno zahtevo posredoval predsedniku republike.

Narodna skupščina Republike Srbije (Foto: FB)

Državljanom Srbije je zaželel srečne volitve in dejal, da “živimo v težkih časih za ves svet, v času globalnih konfliktov, v času, ko bo Srbija pod številnimi pritiski tako zaradi Kosova kot zaradi drugih regionalnih vprašanj”. Dodal je, da je za Srbijo zelo pomembno ohraniti mir in stabilnost, notranjo kohezijo in pokazati vso demokratičnost. “Ta kampanja je priložnost, da državljanom civilizirano predstavimo drugačne ideje, drugačne programe in politike, ki naj tekmujejo, a nikoli ne bodo ogrožale naših vitalnih, nacionalnih interesov.” Vsem udeležencem želim dober rezultat pri predstavljanju svojih idej in političnih ciljev, želim jim, da vse to storijo demokratično in civilizirano, za državljane Srbije pa je pomembno, da zmaga najboljši. Prepričan sem, da s temi volitvami utrjujemo demokracijo v naši Srbiji in hkrati zagotavljamo naši državi in ​​našim otrokom varno pot v prihodnost. Živela Srbija! Uspešne volitve,” je dejal Vučić.

Čeprav imata Aleksandar Vučić kot predsednik države in njegova Srbska napredna stranka skupaj s koalicijskimi partnerji v srbskem parlamentu in v številnih občinah stabilno večino, so se vseeno odločili za razpis predčasnih volitev.

Kosovo in nepripravljenost opozicije
Če je opozicija volitve videla kot neko vrsto izhodne strategije zaradi praktičnega neuspeha uličnih protestov po vsej Srbiji, ni ravno najbolj jasno, zakaj je vladajoča stran ustregla njihovim zahtevam s tako hitrostjo in razpisala volitve v tako kratkem času. Profesor Fakultete za politične vede Čedomir Čupić  meni, da so “neki dogodki predvsem na Kosovu pospešili zadevo, Vučič pa verjetno računa na nepripravljenost opozicije na volitve. Sama opozicija še ni razvila niti strategije niti taktike za volitve in domneva se, da v takšnem kratkem časovnem okviru dobra priprava ne bo mogoča,” poudarja Čupić za DW.

Zamaskiran etnični Albanec drži zastave Kosova (desno), nekdanje kosovske gverilske organizacije borcev za svobodo KLA (UCK) (desno zgoraj) in zastavo (levo), ki prikazuje nekdanjega albanskega premierja Ismaila Qemalija (levo v zastavi), in albanskega revolucionarja Isa Boletinija (desno v zastavi). (Foto: epa)

Srbska vlada je v ponedeljek predsedniku republike poslala obrazložen predlog za razpustitev državne skupščine in razpis volitev poslancev. Decembrske izredne volitve bodo že 14. tovrstne volitve od uvedbe večstrankarskih sistemov v 90. letih prejšnjega stoletja. To bodo že 10. izredne državnozborske volitve po letu 1990. Če izvzamemo prve večstrankarske volitve po drugi svetovni vojni leta 1990, so bile redne parlamentarne volitve le trikrat: leta 1997, 2012 in 2020.

T. B.