fbpx

Srečanje tria predsedstev Nemčije, Portugalske in Slovenije potekalo v odličnem partnerskem duhu

Foto: Vlada RS

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je na delovnem obisku v Brdu pri Kranju gostil zunanjega ministra Zvezne republike Nemčije Heika Maasa. V okviru obiska je potekalo prvo srečanje tria predsedstev Nemčije, Portugalske in Slovenije. Portugalski zunanji minister Augusto Santos Silva se je srečanja udeležil preko videokonference.

Osrednja tema petkovega pogovora med zunanjimi ministri tria je bil začetek predsedovanja Nemčije, ki bo predsedovala od 1. julija do 31. decembra 2020 ter začetek trio predsedovanja Svetu EU, ki se bo končalo 31. decembra 2021 pod slovensko zastavo.

Foto: Vlada RS

Sodelovanje potekalo v partnerskem duhu
Potrjen 18-mesečni program tria je določil glavne področne prioritete dela Nemčije, Portugalske in Slovenije, ki odražajo cilje strateške agende EU in vključujejo vse pomembne vidike, povezane s pandemijo in okrevanjem po Covidu-19. Usklajen in zaključen 18-mesečni program je bil 16. junija 2020 predstavljen na Svetu za splošne zadeve (GAC) in potem potrjen s pisnim postopkom. Sodelovanje tria je potekalo v odličnem partnerskem duhu.

Foto: STA

Zunanji ministri tria, so se pogovarjali tudi o organizaciji srečanj v pogojih pandemije. Dogovorili so se, da se bodo glede tega sproti usklajevali. Ministri predsedujoče trojke so tudi izmenjali mnenja o izzivih, s katerimi se bo EU soočala v času nemškega predsedovanja: krizno upravljanje, Večletni finančni okvir in instrument za okrevanje, prihodnji odnosi z Združenim kraljestvom, migracijski pritiski, spoštovanje vladavine prava in širša varnost evropskega kontinenta.

Nina Žoher