fbpx

Srednjeveško barbarstvo v Evropi: Običaj tako krut, da je prepovedan celo v Iranu

Foto: epa

Zanjeer zani. To je barbarski običaj samobičanja, ki ga izvajajo radikalni muslimani šiiti. Z odredbo so izvajanje tega običaja v Londonu prepovedali v eni izmed mošej, a burne razprave o tem se med muslimani odvijajo po vsem svetu.

Verige, ki imajo kot britev ostre nože. Z njimi se radikalni muslimani samokaznujejo. Kri šprica po zraku, medtem ko jih množica opazuje. Z vsakim zamahom je več krvi.

A če ste mislili, da je to praksa, ki se izvaja na Bližnjem Vzhodu, ste se zmotili. Gre za običaj, imenovan zanjeer zani, ki je celo v Iraku in Iranu prepovedan, medtem ko ga lahko izvajajo na primer v primestnih predelih Velike Britanije.

Potem ko so ga izvajali v eni izmed mošej na jugu Londona, pa je primer vendarle prišel na sodišče. Kot so sporočili odgovorni, se je krvavo samobičanje tam izvajalo vsako leto, a brez dovoljenja. Z odredbo sodišča so zdaj to uspeli prepovedati, poroča Daily Mail.

Med samobičanjem moški vzklikajo ime Imama Husseina, vnuka preroka Mohameda. Hussein je bil ubit v bitki v 7. stoletju v Karbali v Iraku. Zanjeer zani tako predstavlja obred žalovanja ob obletnici njegove smrti v oktobru. Dovoljen je le v šiitski religiji.

Šiiti sicer predstavljajo manj kot deset odstotkov svetovne populacije. V Veliki Britaniji jih je med muslimani okoli pet odstotkov.

Samobičanje je sicer redek pojav tudi v krščanski tradiciji. Danes ga izvajajo predvsem na Filipinih in v Mehiki.

Obveze, da bi to prakso morali izvajati, v muslimanski religiji ni
Massoud Shadjareh
s komisije za človekove pravica je običaj ostro obsodil in dejal: “To je barbarska praksa, ki bi jo morali prepovedati zaradi več različnih razlogov, glavni pa je predvsem zdravstveno-varnostni razlog, saj zaradi krvi, ki šprica naokoli, obstaja tudi velika verjetnost okužb.”

“Ljudje, ki vodijo mošejo, se že leta trudijo, da bi to prepovedali, a jim pri tem nihče ni želel pomagati, vključno s policijo, saj se je vse skupaj odvijalo na privatnem zemljišču in v verske namene. V resnici pa muslimani nimajo nobene obveze, da bi morali izvajati takšno prakso,” je še pojasnil.

Kljub prepovedi sodišča se mnogi bojijo, da se bo ta običaj vseeno nadaljeval, saj je to prepovedano samo tistim, ki so ga v mošeji izvajali do zdaj. Tisti, ki jih niso uspeli zabeležiti, pa bodo ob naslednji obletnici oktobra to krvavo tradicijo lahko spet izvajali.

B. O.