fbpx

Sta ZDA in Velika Britanija res pozabili na dan star prepir?

Foto: epa

To pa res ni trajalo dolgo! Velika Britanija je spet odobrila izmenjavo obveščevalnih podatkov z ZDA – in to manj kot 24 ur potem, ko je zaustavila izmenjavo informacij, ko so o bombardiranju v Manchestru začele uhajati informacije.

Potem, ko so ameriški mediji objavili za Britance zelo občutljive podobe s krvjo zamazanega in razcefranega nahrbtnika napadalca Salmana Abedija, pa tudi diagrama, ki je nazorno pokazal, na katerem mestu so umrle njegove žrtve, se je ustavila izmenjava obveščevalnih podatkov Britanije in ZDA. Daily Mail poroča, da se je to zgodilo prvič. Še posebej zgrožena naj bi bila ob tem premierka Theresa May, ki je opozorila na kršitve, ki naj bi resno ogrožale poseben odnos in “predstavljale resno grožnjo za našo nacionalno varnost”.

Vse spet po starem
Mark Rowley, višji častnik za boj proti terorizmu, je potrdil, da so “prejeli sveža zagotovila” iz tujih držav in da nadaljujejo s “tesnim sodelovanjem” z njimi. “Zelo cenimo ključni odnos z našimi zanesljivimi partnerji po vsem svetu, zatorej lahko sodelujemo in si izmenjujemo občutljive informacije, da porazimo teroriste in zaščitimo javnost doma in v tujini. Medtem, ko običajno ne komentiramo dogovorov o izmenjavi informacij z mednarodnimi organi kazenskega pregona, želimo poudariti, da zdaj, ko smo prejeli naknadna zagotovila, spet tesno sodelujemo z našimi ključnimi partnerji po vsem svetu, vključno s tistimi iz obveščevalne zveze Five Eyes.” V tej zvezi so poleg ZDA in Velike Britanije še Avstralija, Kanada in Nova Zelandija.

Trump razkril, koliko mu pomeni dober odnos z Britanijo
Informacije, ki so pricurljale v javnost, vključno z dokaznimi fotografijami iz prizorišča napada, so namreč povzročile še dodatno stisko in razburjenje družin žrtev. Da je to skrb vzbujajoče, pa se je strinjal tudi predsednik ZDA Donald Trump, ki se je v Bruslju sestal s Thereso May, ter dodal, da bi morali tisti, ki so dali informacijo v javnost, ustrezno odgovarjati. Trump je dejal, da tovrstna težava pesti ZDA že “zelo dolgo”, obljubil pa je, da bo preganjal vse krivce v največji možni zakonsko dovoljeni meri. “Ni odnosa, ki bi nam pomenil več kot posebni odnos med ZDA in Veliko Britanijo,” je dodal Trump.

M. S.