fbpx

Stalin se vrača na vzhod Ukrajine

Foto: iStock.

Rusija in Ukrajina sta pred kratkim umaknili tanke z območja bojne fronte, kljub temu pa ideološka vojna ostaja. V centru Donetska so se namreč pojavili veliki portreti sovjetskega diktatorja – Stalina.

Na glavnem trgu v prestolnici separatistov na vzhodu Ukrajine so se pojavili trije portreti bivšega sovjetskega diktatorja Josipa Stalina. Uporniki želijo na ta način obuditi sovjetsko nostalgijo.

Vodja separatistov Alexander Zakharchenko je po poročanju francoske tiskovne agencije izjavil, da obžalujejo razpad Sovjetske zveze: »To je bila mogočna država, zato je bila velika napaka, da so jo uničile CIA in druge tajne združbe.« Vodja upornikov je prepričan tudi, da je eden izmed vzrokov za razpad Sovjetske zveze tudi ta, da je vzbujala strah pri drugih evropskih in svetovnih državah.

Mlada študentka nad portretom navdušena
22-letna študentka je za francosko tiskovno agencijo povedala, da je »portret Stalina na ulicah pozitivna stvar, saj predstavlja del njihove zgodovine, veliko ljudi pa je že pozabilo, da je sploh obstajal«.

Stalinovi portreti vsebujejo številne citate iz medvojnega časa, med drugim tudi »Sovražnik bo uničen«. Ne razkrivajo pa grozodejstev, ki so se dogajala v času Stalinove vladavine. Najmanj pet milijonov Ukrajincev je namreč umrlo zaradi lakote v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Na to dejstvo so pod vplivom nostalgičnega počutja očitno pozabili.

N. K.