fbpx

Stanje na poljsko-beloruski meji

Belorusija, Grudno. Begunsko taborisce v blizini belorusko-poljske meje.

Situacija na meji med Poljsko in Belorusijo je že nekaj tednov med najbolj pomembnimi vprašanji s katerimi se ukvarja poljska in evropska javnost. Po incidentu preteklega torka, ko so migranti uspeli zrušiti ograjo na beloruski strani meje, je poljska vlada zaostrila obrambo in z vodnim topom preprečila masiven prehod migrantov na Poljsko. Številni prebežniki so se zaradi tega vrnili v prvotno šotorišče. Po navedbah poljske oblasti naj bi bilo v gozdu okoli 2000 migrantov.

Poljska policija je vrnila 60 migrantov, ki jim je uspelo prestopiti belorusko mejo. V večini so državljani Iraka in Afganistana. Aretirali so tudi tri tihotapce ljudi, ki so poskušali nezakonito prepeljati okoli trideset migrantov.

Nemška kanclerka Angela Merkel in beloruski predsednik Aleksander Lukašenko sta se v telefonskem pogovoru strinjala, da je treba migrantsko krizo na poljsko-beloruski meji reševati v pogovorih med Brusljem in Minskom. “Uradniki, določeni z obeh strani, bodo takoj začeli pogajanja za rešitev obstoječih težav,” so izjavili v Lukašenkovem uradu. Že drugi telefonski pogovor Angele Merkel in Lukašenka v treh dneh so potrdili tudi v Berlinu. Tiskovni predstavnik kanclerke Steffen Seibert je na Twitterju zapisal, da je Merkel v pogovoru poudarila, da je treba ob podpori agencij Združenih narodov za begunce in za migracije ter v sodelovanju z Evropsko komisijo prizadetim zagotoviti humanitarno oskrbo in možnost vrnitve v domovino.

Beloruske oblasti so včeraj začele migrante z območja belorusko-poljske meje odvažati drugam, je danes dejal namestnik poljskega notranjega ministra Maciej Wasik. Migrantsko taborišče ob mejnem prehodu Kuznica se tako počasi prazni, je dodal. »Prejel sem informacijo, da je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko zagotovil prve avtobuse, na katere vstopajo migranti in odhajajo,« je dejal Wasik. »Taborišče v bližini Kuznice se počasi prazni,« je povedal v pogovoru za televizijo TV Republika po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Beloruskim mediji so objavili videoposnetke štirih avtobusov, s katerimi so migrante odpeljali v nov center za prenočevanje migrantov, ki so ga vzpostavili v skladišču logističnega podjetja v mestu Grodno. »Zdi se, da je Lukašenko izgubil bitko ob meji,« je še poudaril namestnik poljskega notranjega ministra. Dodal je, da je beloruskega predsednika presenetil močan poljski odpor. Lukašenku Evropska unija očita, da je namerno v državo pripeljal na tisoče migrantov s kriznih območij in jih usmeril proti poljski meji kot maščevanje za sankcije EU proti Belorusiji.

Jože Jan