fbpx

Stanje pandemije: Od začetkov množičnega cepljenja do novega seva, ki se širi po svetu!

Cepivo za Covid-19. (Foto: pixabay)

Južna Afrika je zabeležila milijonti primer covida-19, Južna Koreja pa je v ponedeljek postala zadnja država, ki je odkrila novo različico koronavirusa. Pandemija navkljub pospešenemu cepljenju v nekaterih državah za zdaj še ne pojenja.

Število okužb s covid-19 je po poročanju AFP preseglo 80 milijonov in skoraj 1,8 milijona smrtnih primerov po svetu.. Čeprav se v Severni Ameriki in Evropi pospešuje cepljenje, je vrhunski ameriški strokovnjak opozoril, da se bo pandemija v prihodnjih tednih lahko še poslabšala. Eksplozija primerov po vsem svetu v zadnjih tednih je povzročila vrnitev številnih nepriljubljenih omejitev, vključno z nekaterimi “lockdowni”, zaskrbljenost pa se je povečala po odkritju nove verzije virusa, ki bi po mnenju nekaterih strokovnjakov lahko bila bolj prenosljiva.

Južna Afrika je postala prva afriška država, ki je zabeležila milijon primerov, so uradni podatki pokazali v nedeljo, ko so oblasti razmišljale o ponovni uvedbi omejitev za boj proti drugemu valu okužb, ki jih je poganjala nova različica. Južna Koreja je v ponedeljek postala zadnja država, ki je odkrila primer okužbe z novo različico virusa, pri treh posameznikih družine s sedežem v Londonu, ki so v državo prispeli prejšnji teden. Nova različica je bila prvič odkrita v Veliki Britaniji in se je prebila do številnih drugih držav, vključno z Japonsko in Kanado, kar je mnoge vlade, tudi evropske, prisililo k uvedbi omejitve potovanja za Združeno kraljestvo.

Večina evropskih držav je začela s svojimi kampanjami cepljenja čez konec tedna, kar je okrepilo upanje o koncu pandemije, zlasti v nekaterih najbolj prizadetih delih celine. “Danes je velik trenutek, ko se spet spominjamo vsega, kar smo preživeli … še posebej med prvim valom pandemije,” je povedala Isabella Palazzini, italijanska medicinska sestra v Cremoni. “To so bili zelo težki časi tako za paciente kot za nas, ki zanje skrbimo,” je dejala Palazzini, katere trije kolegi so umrli zaradi covida-19.

 Najslabše še prihaja?

Znane okužbe s koronavirusom so se v nedeljo, v z virusom najbolj prizadeti državi na svetu, ZDA, povečale za 19 milijonov v ZDA in v manj kot tednu dni dodale nov milijon primerov. Primeri v ZDA v zadnjih mesecih naraščajo zaskrbljujoče. Po podatkih univerze Johns Hopkins je največje svetovno gospodarstvo od začetka novembra dodalo vsaj milijon novih primerov na teden.

Dr. Anthony Fauci je prvi obraz med strokovnjaki v ZDA, ki se borijo za zajezitev virusa covid-19. (Foto: epa)

Toda v nedeljo je bilo nekaj olajšanja za Američane, ko je predsednik Donald Trump končno podpisal 900 milijard dolarjev vreden spodbujevalni zakon, ki prinaša težko pričakovano finančno spodbudo za milijone ljudi, katerih življenja je pandemija najbolj prizadela. Medtem ko so tudi ZDA začele s cepljenjem, pa strokovnjaki pravijo, da bi se zaradi pričakovanega povečanja števila primerov v času Božičnih praznikov lahko stanje še poslabšalo.

Glavni ameriški vladni znanstvenik Anthony Fauci je v nedeljo opozoril, da najhujša pandemija morda šele prihaja in ZDA popeljal na “kritično točko”, ko Božični prazniki lahko širijo koronavirus. Do zdaj je bilo cepljenih približno dva milijona Američanov, kar je precej manj od 20 milijonov, ki jih je Trumpova administracija obljubila do konca leta. Toda Fauci je primanjkljaj v izjemno ambicioznem projektu označil kot normalno, rekoč, da je “precej prepričan”, da bi se do aprila lahko cepili vsi ljudje z višjo prioriteto, kar bi odprlo pot splošni populaciji.

Kampanje za cepljenje tudi na Kitajskem, Rusiji, Kanadi, Singapurju in Savdski Arabiji

Kampanje cepljenja so se začele tudi na Kitajskem, v Rusiji, Kanadi, Singapurju in Savdski Arabiji, na obzorju pa je upanje za še eno uspešno cepivo. Poljska je v ponedeljek začela delno tritedensko zaprtje države. Izrael je konec tedna začel tretje obdobje svojih najstrožjih omejitev, premier Benjamin Netanyahu pa je kljub vsemu izrazil optimizem, da bo “svetovni rekord” v cepljenju v nekaj tednih povrnil določeno stopnjo normalnosti.

Foto: epa

Vendar, obstajajo pomisleki ali popolno zavračanje cepiva, zlasti zaradi zavajajočih kampanj proti cepljenju. Ankete so pokazale, da se mnogi Evropejci niso pripravljeni cepiti, kar bi lahko oviralo prizadevanja za premagovanje virusa. Mladi nemški pilot je našel edinstven način za ozaveščanje in na nebu izrisal velikansko brizgalko, s katero je promoviral začetek uvajanja cepljenja v svoji državi. “Ljudem sem hotel dati hrano za razmislek, ko bo cepivo na voljo,” je v nedeljo dejal Kramer, študent in amaterski pilot.

Aleš Ernecl