fbpx

Starka v domu za starejše na Švedskem ostala lačna, ker niti eden od osebja ne razume švedsko!

Foto: epa

Iz Švedske prihaja zaskrbljujoča novica. Starejša ženska v enem izmed švedskih domov za ostarele je namreč ostala brez hrane, ker nihče od tistih, ki so v domu zaposleni, ne obvlada dovolj dobro švedskega jezika, da bi razumel, da je lačna in prosi za hrano. 

O incidentu, ki se je zgodil prejšnjo nedeljo v mestu Östersund, je starejša ženska uspela obvestiti svojega zakonitega skrbnika. Povedala mu je, da ni imela hrane in je zato prosila zaposlene, če ji lahko prinesejo sendvič. Kljub večkratnim pozivom ji nihče ni pristopil na pomoč, saj niso razumeli, kaj bi sploh rada.

Skrbnik je nemudoma ukrepal
Ženska je svojemu zakonitemu zastopniku zaupala, da jo izredno skrbi, ker v domu ni mogoča komunikacija z osebjem. Skrbnik se je odločil, da nemudoma ukrepa in sam kontaktira dom za ostarele. Kaj kmalu je ugotovil, da nihče izmed zaposlenih ne govori švedskega jezika. Kasneje je poklical še na drug oddelek in izvedel, da rednega osebja ni na delovnem mestu. Namesto njih je delalo nadomestno osebje.

Ker je zakonitega zastopnika novica razburila, mu je naposled le uspelo priklicati enega izmed zaposlenih iz drugega oddelka, ki je obvladal švedski jezik in ga pozval, naj gre v dom in starko nahrani. Za nastalo situacijo naj bi bila po besedah lokalnih oblasti kriva pandemija novega koronavirusa, ki se je razširila iz kitajskega Wuhana. Veliko rednih uslužbencev naj bi zaradi slabega počutja ostalo doma, zato jih je nadomestilo nadomestno osebje, ki naj bi tako ustno kot pisno vsaj nekoliko obvladalo švedščino.

Foto: epa

Na začetku tega meseca so iz švedskega inšpektorata za zdravje in oskrbo sporočili, da nezadostno znanje švedskega jezika prispeva k porastu tveganja za okužbo in smrti na račun novega koronavirusa. Trenutno za delo v švedskih domovih ni nikakršnih jezikovnih zahtev, poroča Breitbart. Jezikovna ovira je kriva tudi za višjo stopnjo okužb z novim koronavirusom v no-go conah v Stockholmu, kjer živi veliko prebivalcev z migrantskim poreklom. Aprila se  je poročalo, da je imelo predmestje Rinkeby-Kista, zloglasno zaradi nemirov in kriminala, največ primerov okužbe na prebivalca v mestu.

Nina Žoher