Stekel kotroverzen načrt – Grčija je začela z vračanjem migrantov

Foto: epa

Iz Grčije so proti Turčiji odpluli prvi čolni z migranti. Marca sklenjeni dogovor med Brusljem in Ankaro namreč predvideva vračanje migrantov Turčiji, s čimer želijo oblasti omejiti prihod migrantov v Evropo. 

Prva skupina migrantov se je na grškem otoku Lesbos zgodaj zjutraj vkrcala na trajekt. Odpeljani bodo v Dikili na zahodu Turčije. Turške oblasti so sporočile, da pričakujejo okoli 500 ljudi, poroča BBC.

Migranti v v Grčiji so se pritoževali nad pomanjkanjem informacij o azilnih postopkih in trdili, da niso vedeli, da jih oblasti lahko vrnejo v Turčijo. Župan Lesbosa je za BBC pojasnil, da je otok do sedaj zapustilo 136 ljudi, večinoma Pakistancev.

Prostorska stiska
Dogovor med Turčijo in EU določa, da bo Grčija vrnila tiste migrante, ki so v državo prišli ilegalno in niso zaprosili za azil ali pa je bila njihova prošnja zavrnjena. Turčija je v skladu z dogovorom prejela številne finančne koncesije.

Sirske begunce bodo v Turčiji namestili po begunskih centrih v državi. Državljane Afganistana, Pakistana in Iraka pa bodo vrnili v njihove države. Oblasti mesta Dikili sicer opozarjajo, da niso pripravljene na takšno število migrantov, saj ne vedo, kam jih bodo namestili.

Na letališču v nemškem Hannovru pa je danes pristala prva skupina prosilcev za azil iz Sirije, ki so jih premestili v Evropsko unijo v skladu z dogovorom med Brusljem in Ankaro. Okoli opoldneva naj bi prispela druga skupina beguncev. Skupno naj bi danes v Nemčijo prispelo več deset sirskih migrantov, poroča STA.

N. K.