fbpx

Številke so dovolj zgovorne: Letošnji ramadan eden najbolj krvavih v zadnjih letih

Foto: iStock

Medtem, ko se muslimanski sveti postni mesec ramadan bliža h koncu, je mogoče opaziti, da se je število smrtnih žrtev in poškodovanih v tem času povečalo do te mere, da predstavlja enega najbolj krvavih v zadnjih letih. Statistika namreč kaže, da se je skupno število žrtev povzpelo iz 1.150 (421 smrtnih žrtev in 729 poškodovanih) v lanskem letu na 2.781 (1.424 umorov in 1.357 poškodb) v letošnjem letu. 

V času ramadana, ki se je letos pričel 27. maja in se bo končal 24. junija, se je v več kot dvajsetih pretežno muslimanskih državah zgodilo več kot 135 izgredov, poroča Breitbart.

V glasovnem sporočilu, ki ga je prejšnji teden objavila teroristična skupina Islamska država, je bilo mogoče slišati poziv privržencem in simpatizerjem, naj v času ramadana v Združenih državah Amerike, Evropi, Rusiji, Avstraliji, Iraku, Siriji, Iranu in na Filipinih izvajajo teroristične napade. Islamska država je tudi sicer izdala več sporočil, ki so pozvala k nasilnim napadom v času muslimanskega postnega meseca.

Foto: Twitter

Islamska država najbolj smrtonosna

Teroristična skupina Islamska država, vključno s podružnico Boko Haram, se je pojavila leta 2014, v času letošnjega ramadana pa je najbolj nasilna, saj je doslej povezana z več kot 90 izgredi od 136, kar pomeni, da je statistično gledano vpletena v vsaj 65 odstotkov vseh tovrstnih nasilnih dogodkov. Talibani, kot tudi Al Kaida s priveski, pa so vpleteni v ubijanja in umore večinoma muslimanskih kolegov.

Foto: YouTube

Letošnji ramadan je eden najbolj krvoločnih v zadnjih letih, saj se je bistveno povečalo število smrtnih žrtev glede na te v istem obdobju lanskega leta.

V času ramadana jim obljubljajo večjo nagrado
V času ramadana večina muslimanov sledi tradiciji odrekanja hrani, pijači, kajenju, spolnim odnosom in zadovoljevanju ostalih fizičnih potreb od zore do sončnega zahoda. Ekstremisti pa ramadan dojemajo kot čas, ko sta mučeništvo in džihad posebno nagrajena v raju, zato ni čudno, da ravno takrat pospešeno spodbujajo k izvajanju terorističnih napadov.

Foto: iStock

Islamske ekstremistične skupine spodbujajo mučeništvo med svojimi simpatizerji in privrženci z navajanjem, da bodo storilci dvojno nagrajeni, če bodo med ramadanom ubili nevernike. V preteklih letih so smrtne žrtve vključevale tudi ženske, otroke in pripadnike krščanske manjšine in tudi letos ni nič drugače.

N. Ž.