fbpx

Številne države beležijo rekordna števila okužb; v Franciji govorijo kar o “plazu okužb”

Foto: epa

Božični prazniki so očitno terjali svoj davek. V številnih državah namreč beležijo porast okužb z novim koronavirusom. V torek so v ZDA zaznali 441.278 novih primerov okužb, kar predstavlja največji porast dnevnih okužb od začetka pandemije, poroča Ameriški center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC). Rekordno število dnevnih okužb so v torek zabeležili tudi v Franciji, Italiji in Grčiji.

Po navedbah francoskih zdravstvenih oblasti so v zadnjih 24 urah potrdili več kot 200 tisoč novih okužb z novim koronavirusom. Vlada je sicer že 6. decembra zaprla okrog 1600 nočnih klubov, da bi se izognili valu novih okužb na račun druženja in prazničnih potovanj. Minister za turizem Jean-Baptiste Lemoyne je za radio France Inter v luči aktualnih razmer najavil, da klube v januarju čakajo še trije tedni zaprtja. Francoski premier Jean Castex je na začetku tedna napovedal, da se bo kaj kmalu zgodilo, da bodo določene dejavnosti na voljo le še cepljenim. Obiskovanje kinematografov in restavracij je izpostavil kot primera. V parlamentu bodo danes pričeli z razpravo okrog novega predloga zakona.

Francoski minister za zdravje Olivier Veran je pojasnil, da omikrona ne bi več imenoval val, ampak glavni val. Glede na številke zadnjih dni lahko po njegovem prepričanju govorijo o plazu. Približno 10 odstotkov državljanov je bilo v stiku z okuženim. Meni, da je povsem verjetno, da cepljenje ne bo pripomoglo k nudenju zadostne zaščite. “Kroženje virusa je preveč intenzivno,” je poudaril.

Foto: epa

Omikron v nekaterih italijanskih regijah predstavlja 30 odstotkov primerov
V torek zvečer so iz sosednje Italije sporočili, da so v zadnjih 24 urah zabeležili rekordnih 78 tisoč okužb. Čeprav je bilo dan prej opravljenih precej manj testov, so jih zabeležili kar 31 tisoč. Tamkajšnja zdravstvena stroka ocenjuje, da je do porasta okužb prišlo na račun širjenja različe virusa omikron. Regionalne oblasti v deželi Furlanija-Julijska krajina navajajo, da različica omikron predstavlja že 30 odstotkov vseh okužb. Ker število okužb hitro narašča, vlada že preučuje možnost skrajšanja dolžine karantene za tiste, ki so prišli v tesen stik z okuženim. Necepljeni morajo trenutno v 10-dnevno, cepljeni pa v 7-dnevno karanteno. Predvsem se trenutno razpravlja o možnosti, da bi se skrajšala karantena za tiste, ki so že bili cepljeni s poživitvenim odmerkom.

Omikron kosi v Grčiji
O 21 tisoč dnevnih okužbah so v torek popoldan poročali v Grčiji. Gre za številko, ki je skoraj dvakrat večja kot dan prej. Prej je bil trend dnevnih okužb precej nižji, in sicer med 3 do 5 tisoč okužb. Kar polovico vseh zaznanih okužb so zabeležili v Atenah. Grška televizija pa je poročala, da gre pri približno 70 odstotkih za okužbo z različico omikron. V ponedeljek je tamkajšnji minister za zdravje Tanos Plevris napovedal zaostritev dosedanjih ukrepov po novem letu in dodal, da je mogoče, da bi bili ukrepi sprejeti že prej. Zaostritev razmer je botrovala k hitremu ukrepanju. Premier Kiriakos Micotakis se je namreč danes sestal s kriznim štabom za covid-19, kjer bo govora o ukrepih, ki prispevali k zajezitvi širjenja virusa.

Foto: epa

Trend rasti okužb v Avstriji in na Hrvaškem
Potem ko so pred božičnim koncem tedna v Avstriji beležili trend padanja števila okužb, je sedaj slika ravno obratna. Danes namreč poročajo o kar 3251 novih okužbah. Število okužb se je tako v dveh dneh več kot podvojilo, poroča STA. Omikron je po mnenju stroke razlog za tovrstno stanje. Porast okužb beležijo tudi na Hrvaškem, kjer so v zadnjih 24 urah potrdili skoraj 5800 okužb (pred tednom dni je bilo denimo 4226 okužb). 1868 okuženih potrebuje zdravljenje v bolnišnici, 237 pa je takšnih ki potrebujejo zdravljenje na intenzivni negi.

Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da omikron predstavlja prevladujočo različico novega koronavirusa tako na Nizozemskem kot tudi v Švici. Nacionalni inštitut za javno zdravje (RIVM) na Nizozemskem opozarja, da je pričakovati, da bo kužna različica v prihodnjih dneh vodila v nove okužbe. Enaka so pričakovanja tudi v Švici, kjer okoli 55 odstotkov vseh okužb predstavlja omikron.

Nina Žoher