fbpx

Številni izgnani Tibetanci pozivali h končanju kitajskega zatiranja v Tibetu

Foto: epa

Tibetanci, ki živijo v izgnanstvu, kot tudi podporniki Tibeta so danes obeležili spomin na neuspešen upor proti kitajski nadvladi na Tibetu pred 60 leti, po katerem je tibetanski duhovni vodja dalajlama pobegnil v izgnanstvo. Številni so se zbrali v svetišču dalajlame v Indiji in pozvali h končanju zatiranja v Tibetu.

V budističnem svetišču dalajlame v goratem kraju Dharamsala na severu Indije, kjer je 83-letni duhovni vodja Tibetancev našel zatočišče, se je danes na slovesnosti ob obletnici zbrala velika množica. Podporniki dalajlame so prepevali pesmi in molili, nekateri so imeli na obrazih napisano “svoboden Tibet”.

Dalajlame na današnji slovesnosti ni bilo, so se pa dogodka udeležili vodja tibetanske vlade v izgnanstvu in nekateri tuji visoki predstavniki, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tibet pripada Tibetancem, okupacija traja že predolgo
14. dalajlama je leta 1959 pobegnil v Indijo, potem ko so kitajske sile zatrle upor Tibetancev proti kitajski nadvladi. Med uporom je bilo po trditvah tibetanskih izgnancev ubitih več kot 80 tisoč ljudi. Na tisoče Tibetancev je sledilo dalajlami, ki so mu indijske oblasti dovolile, da v Dharamsali ustanovi svoj sedež. Kraj je tudi sedež centralnih tibetanskih oblasti, tibetanske vlade v izgnanstvu, ki pa je ne priznava nobena država, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

V Indiji živeči Tibetanci protestirajo proti kitajski komunistični represiji. (Foto: epa)

Tibet pripada Tibetancem,” je v današnjem govoru pred zbranimi dejal tibetanski premier v izgnanstvu Lobsang Sangay. Spomnil je, da od zasedbe Tibeta mineva 60 let in da “zasedba traja že predolgo”. Zatrdil je, da skušajo oblasti v Pekingu sistematično zatreti tibetansko kulturo in da preprečujejo dostop informacij v Tibet. Zahvalil se je vsem, ki so izrazili solidarnost s prizadevanji za t.i. srednjo pot v odnosu do Kitajske, ki pomeni avtonomijo znotraj Kitajske, Tibetance po svetu pa pozval, naj vztrajajo pri “zavezi k boju za pravičnost”.

C. Š.