Število držav, ki uvajajo četrti odmerek cepiva proti novemu koronavirusu, se iz dneva v dan povečuje

Foto: epa

Kot smo že poročali, je bil Izrael prva država na svetu, ki je za zagotavljanje zdravja svojih prebivalcev že konec decembra pričela ponujati četrti odmerek cepiva proti novemu koronavirusu za vse ranljive skupine, kar so kasneje razširili na vse prebivalce. Od tedaj pa se je število držav, ki so pričele uvajati cepljenje s četrtim odmerkom, že znatno povečalo in kaže, da bo temu trendu v prihodnje sledilo še mnogo več držav.

Ker se je v Izraelu cepljenje proti novemu koronavirusu pričelo zelo hitro in je že kmalu po odobritvi prvih cepiv (konec leta 2020) zajelo večino državnega prebivalstva, ni bilo nič nenavadnega, da je izraelsko ministrstvo za zdravje že konec lanskega julija odobrilo splošno cepljenje prebivalstva s tretjim oz. poživitvenim odmerkom cepiva proti novemu koronavirusu, konec lanskega leta pa so pričeli razmišljati tudi o uvedbi četrtega odmerka. In to se je naposled tudi zgodilo, saj so izraelske oblasti konec lanskega decembra odobrile cepljenje s četrtim odmerkom cepiva proti kitajskemu koronavirusu za vse državljane, starejše od 60 let, delavce in delavke v zdravstvu ter osebe, ki imajo zaradi takšnih in drugačnih zdravstvenih težav oslabljen imunski sistem oz. povišano tveganje za resne zdravstvene zaplete v primeru okužbe z novim koronavirusom. Ker se je v tednih, ki so sledili, izkazalo, da cepljenje s četrtim odmerkom tudi za petkrat poveča število protiteles v imunskem sistemu cepljenih posameznikov in da prejem četrtega odmerka ne predstavlja nikakršnih zdravstvenih tveganj, so se prejšnji mesec v edini judovski državi na svetu odločili, da cepljenje s četrtim odmerkom razširijo na celotno izraelsko populacijo, ki šteje skoraj devet milijonov ljudi. Do sredine januarja je bilo s četrtim odmerkom v državi tako cepljenih že več kot pol milijona ljudi.

V Aziji vedno več držav uvaja cepljenje s četrtim odmerkom
Izrael pa pri uvedbi drugega poživitvenega odmerka ni bil dolgo časa osamljen, temveč so dobrobiti cepljenja s četrtim odmerkom cepiva proti novemu koronavirusu v luči razsajajoče variante omikron prepoznale tudi druge države, ki so v preteklih tednih prav tako pričele kampanjo cepljenja s četrtim odmerkom cepiva. Izraelskemu zgledu sta tako 11. in 14. januarja sledila Čile in Kambodža, ki sta prav tako kot Izrael relativno hitro po odobritvi prvih cepiv pričeli s kampanjo cepljenja in kjer je pri nekaterih prebivalcih od prejema tretjega odmerka cepiva pogosto minilo že okrog pol leta, zaradi česar se je njihova odpornost proti novim variantam virusa kot je omikron močno zmanjšala. V prvih tednih je bilo cepljenje s četrto dozo namenjeno predvsem najbolj ogroženim družbenim skupinam (tj. tako kot v Izraelu starejšim posameznikom, delavcem in delavkam v zdravstvu ter ljudem s pridruženimi boleznimi), vendar pa so zdravstvene oblasti obeh držav pred kratkim sporočile, da so do prejema četrte doze cepiva upravičeni tudi vsi ostali polnoletni državljani, ki so tretji odmerek prejeli že pred več kot tremi meseci.

Foto: epa

Koristi zaščite zdravja lastnih državljanov s četrtim odmerkom so sredi januarja očitno prepoznali tudi na Tajskem, saj so v državi zagnali zares intenzivno promocijo cepljenja z drugim poživitvenim odmerkom, posledično pa so do 23. januarja s četrto dozo precepili že več kot 800.000 oseb. 14. februarja so cepljenje s četrtim odmerkom pričeli tudi v Južni Koreji, še pred tem pa tudi v Bahrajnu in Združenih arabskih emiratih, kjer zdravstvene oblasti sicer ne omenjajo eksplicitno “četrtega odmerka”, temveč spodbujajo državljane, da posežejo po poživitvenem odmerku najkasneje po preteku šestih mesecev od prejema zadnjega odmerka cepiva. Emirati so postali tudi prva država na svetu, ki za vstop v državo zahteva potrdilo o cepljenju s poživitvenim odmerkom, ki pa mora biti prejet najkasneje v šestih mesecih po prejemu prejšnje doze cepiva, kar za številne osebe, ki so tretji odmerek proti covidu-19 prejele pred koncem septembra de facto pomeni obvezno cepljenje s četrtim odmerkom, če želijo, da jim oblasti odobrijo vstop v to zalivsko državo.

Četrti odmerek “prodira” tudi v Evropo
Po številnih azijskih državah so kot kaže tudi na “stari celini” spoznali, da je samo in edino zadostna precepljenost rešitev, da svet dokončno premaga pandemijo novega koronavirusa, zaradi česar so v zadnjih tednih pričele četrti odmerek cepiva proti covidu-19 uvajati tudi nekatere evropske države. Izmed teh je bila kronološko prva Belgija, katere oblasti so 24. januarja prižgale zeleno luč cepljenju s četrtim odmerkom, pri čemer naj bi v visoko rizično skupino oseb, ki bo prva upravičena do njega spadalo okrog 300.000 belgijskih državljanov, ki spadajo v najstarejšo starostno skupino. Belgiji je manj kot tri tedne kasneje sledila Danska, kjer so zdravstvene oblasti 12. februarja v izjavi za javnost dejale, da bo tudi v njihovi državi drugi poživitveni odmerek cepiva sprva na voljo predvsem ranljivim skupinam, zlasti starejšim posameznikom oz. tistim, ki prebivajo v domovih za ostarele, zatem pa bodo k njegovemu prejemu pozvali še druge, pri čemer po dosedanjih izkušnjah pričakujejo široko povpraševanje.

Danska se namreč trenutno ponaša s tretjo najvišjo stopnjo polne precepljenosti prebivalstva v Evropi (polno cepljenih je namreč kar 81,5-odstotka državljanov, kar v absolutnih številkah znaša kar 4,75 milijona od skupno 5,82 milijona prebivalcev te skandinavske države), vendar pa je potrebno pri tem poudariti, da je veliko Dancev po cepivu poseglo relativno dolgo časa nazaj, zaradi česar je sedaj njihov imunski sistem znova ranljiv za okužbo z virusom in je torej četrti odmerek za takšne osebe še kako priporočljiv. Danski se je le dva dni kasneje (14. februarja) pridružila njena severna soseda Švedska. Tamkajšnja agencija za javno zdravje je namreč priporočila četrti odmerek cepiva proti covidu-19 za vse švedske državljane starejše od 80 let in za vse tiste, ki so nastanjeni v domovih za ostarele ali prejemajo oskrbo na domu. Dodatni odmerek naj bi Švedi prejeli najmanj štiri mesece po tretjem.

Čeprav cepljenje s četrtim odmerkom cepiva še ni postalo ustaljena in s strani zdravstvenih organov regulirana praksa, pa so v preteklih tednih zdravstvene oblasti v Franciji, Grčiji, Nemčiji, Poljski in Španiji odobrile cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom za pripadnike rizičnih skupin, pri čemer so večinoma priporočali naj po četrtem odmerku posežejo po preteku treh oz. štirih mesecev od prejema zadnje doze. V nekaterih evropskih državah oblasti sicer niso pripravile striktno določene strategije in začrtanih smernic za cepljenje s četrto dozo cepiva, vendar pa je le-tega vseeno mogoče prejeti, če oseba zaprosi zanj. Primer takšne prakse je Madžarska, kjer so posamezniki, ki sodijo med rizične skupine prebivalstva upravičeni do cepljenja z drugim poživitvenim odmerkom, vendar pa se morajo pred njegovim prejemom posvetovati s svojim osebnim zdravnikom in prejeti njegovo odobritev.

Matej Markič