fbpx

Število migrantov v Španiji je v dosedanjem obdobju trikrat večje, kot je bilo lani

foto:iStock

Število migrantov se je po podatkih Mednarodne organizacije za migracije (IOM) letos kar trikrat povečalo. Razlog vedno pogostejših prihodov naj bi bil v predpostavki, da je Španija veliko varnejša država. Zaradi nenadnega povečanja pa so sprejemni centri že preobremenjeni, zato se na nove valove priseljencev niti ne odzivajo. Migranti prihajajo na celino kar z gumijastimi čolni, kar so posneli tudi presenečeni turisti na eni izmed popularnih turističnih plaž v Španiji. 

Mednarodna organizacija za migracije (IOM) je poročala o številu migrantov v Španiji, ki se je v primerjavi z enakim obdobjem v letu 2016 kar trikrat povečalo. To pomeni, da bi število prekomorskih prehodov (kar 8.385) lahko preseglo Grčijo, ki je naštela 11.713 prehodov. Razlog takega povečanja je v tem, da je Španija po njihovi presoji veliko bolj varna država. V preteklem tednu so bili šokirani tudi obiskovalci plaže v Cadizu, ki so posneli, kako so migranti na kopno prispeli z gumijastimi čolni. Mednarodna organizacija sporoča, da je v Španijo letos do sedaj prišlo že 11.849 migrantov  v primerjavi z lanskim letom, ko jih je v celem letu prišlo 13.246.

“Predpostavljamo, da so nekatere spremembe migracij v Španiji posledice dejstva, da je pot do španske obale varnejša skozi Marocco,” pove višji predstavnik IOM-a Joel Millman. Millman je še povedal, da obstaja velika verjetnost, da bo Španija letos po številu migrantov presegla Grčijo, kar bo v primeru uresničitve napovedi predstavljalo veliko spremembo.

Večina tistih, ki se odločijo za daljšo pot do Evrope, je iz zahodnoafriških držav, vključno s Senegalom, Gambijo, Gvinejo in Slonokoščeno obalo. Kljub velikemu številu migrantov v Španiji pa IOM poroča, da je ta še vedno daleč za Italijo, ki je do 9. avgusta sprejela 96.861 migrantov.

Sprejemni centri so že dolgo časa preobremenjeni
V splošnem se je število migrantov v primerjavi z enakim obdobjem v preteklem letu zmanjšalo za skoraj 60 odstotkov. V četrtek je obalna straža v južni Španiji sporočila, da je bilo 10 ljudi iz podsaharske Afrike rešenih s plaže Tarifa. Migranti so namreč v sredo presenetili tudi turiste na priljubljeni Tarifi v provinci Cadiz, ko so do plaže prispeli kar z gumijastimi čolni. Po podatkih AFP-ja je bilo na plaži najdenih 9 od 30 migrantov. Policija je poročala, da je bilo vseh devet mladoletnikov brez kakršnihkoli osebnih dokumentov. Vsi bodo odpeljani v sprejemne centre za migrante, kjer lahko zaprosijo za azil v Španiji. Dobrodelna organizacija Médecins Sans Frontières (MSF) poroča, da so sprejemni centri v Španiji že preobremenjeni, zato se na nove prošnje prispelih migrantov niti ne odzivajo. V začetku leta je na tisoče protestnikov špansko vlado že pozvalo, naj uredi razmere v centrih za priseljence.

K. F.