fbpx

Število pacientov na intenzivni negi se je v Nemčiji v enem samem dnevu povišalo za 5 odstotkov: Merklova za zaprtje celotne države

Nemška kanclerka Angela Merkel. (Foto: epa)

Nemška kanclerka Angela Merkel je naklonjena krajšemu zaprtju celotne države, da bi zajezili širjenje okužb z novim koronavirusom, je danes po poročanju tujih tiskovnih agencij dejala njena tiskovna predstavnica Ulrike Demmer. Pojasnila je, da je nemški zdravstveni sistem pod vse večjim pritiskom.

Kot je izpostavila tiskovna predstavnica nemške vlade, se je v enem samem dnevu število pacientov na intenzivni negi povečalo za pet odstotkov. Dodala je, da različna pravila v nemških zveznih deželah, ki trenutno veljajo, ne prispevajo k večji varnosti.

Incidenca mora pasti pod sto,” je dejala Demmerjeva in opozorila, da najnovejši podatki niso nujno najbolj merodajni zaradi podaljšanega velikonočnega vikenda. “Zato je poziv h kratkemu in celovitemu zaprtju upravičen,” je dodala.

Merklova že večkrat pozivala k zaostrovanju ukrepov
Za zaprtje se je že zavzel vodja konservativne stranke CDU Armin Laschet, ki predlaga dvo- ali tritedensko zaprtje za znižanje števila okužb in za to, da cepljenje začne dajati učinke. Predlog podpira tudi Markus Söder iz sestrske CSU. Oba sta možna kanclerska kandidata unije strank na jesenskih volitvah, se je pa Laschet v preteklosti zavzemal za manj stroge ukrepe kot Söder.

Merklova se bo sicer prihodnji ponedeljek znova dobila s šefi 16 nemških zveznih dežel in z njimi govorila o ukrepih, piše STA. Na zadnjem sestanku so se dogovorili, da bodo dežele sprejele stroge ukrepe za območja z incidenco nad sto okužb na 100 tisoč ljudi v sedmih dneh. Vendar so dežele pri določanju ukrepov samostojne in nekatere strožjih ukrepov niso sprejele oziroma so jih celo rahljale.

Sara Kovač