Število sekularnih muslimanov v Evropi na račun radikalizacije močno upada!

Musliman sredi molitve na ulici (vir: twitter)

Zaslužni profesor univerze v Louvainu Felice Dassetto trdi, da se število sekularnih muslimanov v Evropi močno zmanjšuje na račun radikalizacije. Po besedah Dassetta sekularni svet in njegove vrednote postajajo vedno manj privlačni za sodobni islam, muslimani pa se obračajo proti reakcionarnim oblikam vere, poroča Il Giornale

“Nekaj je nezadovoljstva, vendar zato ne prihaja do opustitve vere, saj je fenomen zadel med 10 in 15 odstotki,” je povedal Dassetto in dodal, da je med molitvami v mošeji mogoče videti vedno več mlajših muslimanov.

Več mladih je posebej mogoče videti v revnejših predelih, saj so tam verniki precej dovzetnejši za radikalizacijo kot pa v mestih. “Salafizem, bolj kot Muslimanska bratovščina, vlaga v socializacijo otrok in žensk,” je med drugim  izpostavil Dassetto in dodal, da radikalni salafisti uporabljajo material za promocijo socializacije otrok in žensk, ki je osredotočen na potrebe skupnosti in revnih, zato ima ta tudi večji učinek.

Foto: iStock

Na temo integracije pa je Dassetto povedal, da ta ne uspeva kljub večkratnim poskusom vlad; po njegovih besedah namreč celo pri tretji in četrti generaciji mladih obstaja določena oblika neodločnosti glede njihove pripadnosti. Ob tem je Kepel v ekskluzivnem intervjuju za Breitbart London povedal, da Franciji predlaga, da spodbuja francosko identiteto preko šolskega sistema.

H. M.