fbpx

Stipe Mesić zaradi navijanja za ustaštvo ni več predsednik Zveze antifašističnih borcev in antifašistov Hrvaške

Nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić (Foto:STA)

Za odstop s položaja častnega predsednika Zveze antifašističnih borcev in antifašistov Hrvaške se je bivši hrvaški predsednik Stipe Mesić odločil po škandalu z videoposnetkom. Gre za prikaz ustaških zločinov v koncentracijskem taborišču Jasenovac med drugo svetovno vojno.

Stipe Mesić je v spornem posnetku v pogovoru z neimenovanimi sogovorniki za mizo ob hrani med drugim dejal, da je bil Jasenovac “delovno taborišče”, kjer so “ljudje umirali, tako kot umirajo med vojno, za različnimi boleznimi, tudi tifusom in grižo”. Pogovorjali naj bi se v Novski blizu Jesenovca v začetku leta 1992.

“Ljudi so morili, preden so prišli v Jasenovac. Ko so jih pripeljali v Jasenovac, so bili praktično rešeni, ker so jih potrebovali kot delavce. Včasih 15 dni ali en mesec ni nihče umrl ali bil umorjen,” je povedal Stipe Mesić v posnetku.

Tudi Mesić je svojo izjavo označil za nesprejemljivo
V odstopni izjavi je Mesić zapisal, da se je za odstop odločil zaradi “upoštevanja stanja, ki je nastalo po objavi posnetkov z njegovimi absolutno nesprejemljivimi izjavami iz leta 1992 in s kasneje objavljenimi izjavami iz leta 1990. Ni izključil možnosti, da obstajajo še kakšni njegovi posnetki iz tistega časa z enako neprimernimi izjavami.

“Ne bom se skliceval na to, da sem tako govoril v obdobju določenih treh let in izjavljal tisto, kar je bila tedaj politika HDZ in kar je – to je danes več kot očitno – tudi ostala politika te stranke. Prav tako se ne bom skliceval na dejstvo, da sem v obdobju dvajsetih let, še posebej pa v času, ko sem opravljal dolžnost predsednika republike Hrvaške, zastopal diametralno nasprotna stališča,” je še zapisal  Stipe Mesić.

Za izrečene besede je prevzel popolno odgovornost, vendar brez opravičila. Še naprej si bo aktivno prizadeval, “da antifašizem ostane eden izmed temeljev današnje Hrvaške”. Ocenil je še, da je Hrvaška trenutno v obdobju “galopirajoče fašizacije”.

Odkrito je navijal za ustaško državo
To pa ni edini sporni Mesičev posnetek. V njegovem drugem predsedniškem mandatu je v nagovoru avstralskim Hrvatom v začetku 90. let  povedal, da so Hrvati “dvakrat zmagali v drugi svetovni vojni” in  da se ni treba nikomur opravičevati zaradi Jasenovca. Prvič so zmagali, ko sta Nemčija in Italija priznali ustaško Neodvisno državo Hrvaško. Druga zmaga pa je bila, ko so bili na koncu vojne za zmagovalno mizo. Mesić je takrat med Hrvati v Avstraliji nabiral denar za obrambo Hrvaške. Po objavi posnetkov je kot predsednik države pojasnil, da je šlo za “taktična popuščanja”, ki so bila “napačna” in “zgrešena” in da trdno vztraja pri antifašizmu.

B. J., STA