Stipe Mesić zaradi navijanja za ustaštvo ni več predsednik Zveze antifašističnih borcev in antifašistov Hrvaške

Nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić (Foto:STA)

Za odstop s položaja častnega predsednika Zveze antifašističnih borcev in antifašistov Hrvaške se je bivši hrvaški predsednik Stipe Mesić odločil po škandalu z videoposnetkom. Gre za prikaz ustaških zločinov v koncentracijskem taborišču Jasenovac med drugo svetovno vojno.

Stipe Mesić je v spornem posnetku v pogovoru z neimenovanimi sogovorniki za mizo ob hrani med drugim dejal, da je bil Jasenovac “delovno taborišče”, kjer so “ljudje umirali, tako kot umirajo med vojno, za različnimi boleznimi, tudi tifusom in grižo”. Pogovorjali naj bi se v Novski blizu Jesenovca v začetku leta 1992.

“Ljudi so morili, preden so prišli v Jasenovac. Ko so jih pripeljali v Jasenovac, so bili praktično rešeni, ker so jih potrebovali kot delavce. Včasih 15 dni ali en mesec ni nihče umrl ali bil umorjen,” je povedal Stipe Mesić v posnetku.

Tudi Mesić je svojo izjavo označil za nesprejemljivo
V odstopni izjavi je Mesić zapisal, da se je za odstop odločil zaradi “upoštevanja stanja, ki je nastalo po objavi posnetkov z njegovimi absolutno nesprejemljivimi izjavami iz leta 1992 in s kasneje objavljenimi izjavami iz leta 1990. Ni izključil možnosti, da obstajajo še kakšni njegovi posnetki iz tistega časa z enako neprimernimi izjavami.

“Ne bom se skliceval na to, da sem tako govoril v obdobju določenih treh let in izjavljal tisto, kar je bila tedaj politika HDZ in kar je – to je danes več kot očitno – tudi ostala politika te stranke. Prav tako se ne bom skliceval na dejstvo, da sem v obdobju dvajsetih let, še posebej pa v času, ko sem opravljal dolžnost predsednika republike Hrvaške, zastopal diametralno nasprotna stališča,” je še zapisal  Stipe Mesić.

Za izrečene besede je prevzel popolno odgovornost, vendar brez opravičila. Še naprej si bo aktivno prizadeval, “da antifašizem ostane eden izmed temeljev današnje Hrvaške”. Ocenil je še, da je Hrvaška trenutno v obdobju “galopirajoče fašizacije”.

Odkrito je navijal za ustaško državo
To pa ni edini sporni Mesičev posnetek. V njegovem drugem predsedniškem mandatu je v nagovoru avstralskim Hrvatom v začetku 90. let  povedal, da so Hrvati “dvakrat zmagali v drugi svetovni vojni” in  da se ni treba nikomur opravičevati zaradi Jasenovca. Prvič so zmagali, ko sta Nemčija in Italija priznali ustaško Neodvisno državo Hrvaško. Druga zmaga pa je bila, ko so bili na koncu vojne za zmagovalno mizo. Mesić je takrat med Hrvati v Avstraliji nabiral denar za obrambo Hrvaške. Po objavi posnetkov je kot predsednik države pojasnil, da je šlo za “taktična popuščanja”, ki so bila “napačna” in “zgrešena” in da trdno vztraja pri antifašizmu.

B. J., STA

 • Olga

  Mesič je pokvarjenec in preračunljivec in ni vreden besede! Prav je, da je izgubil svoj urad, urad “bivšega predsednika”!
  Ustaške zločine je treba raziskati, tako kot komunistične in prepovedati poveličevanje zločincev in njihovih simbolov na obeh straneh! Tako bodo levaki izgubili svojo mantro!

  • janez cepec

   ja tko j’ to, Hrvatarji ustaše slavijo, pr nas pa domobrančke. usi ti, ke to delajo pr njih pa pr nas so pa tko bli učas komunajzarji. na Hrvaškem Mesič, pr nas pa Janša and company

  • Vera

   Se še spomnite , kako se je v Lutkovnem gledališču v Ljubljani Mesić norčeval zraven Kučana o naši osamosvojitvi ?

   • samsara

    Mislim, da so bili še nekateri drugi primeri in priložnosti ob katerih si je, v družbi (naivnih) Slovencev prav nepojmljivo nesramno in egoistično dovolil izpade na račun Slovenije, in njenega osamosvajanja, ob dejstvu, da so ga na take dogodke povabili prav (zblojeni) Slovenci.

  • Steiermark

   Tudi pri nas, v Sloveniji imamo takšne rdeče zločince, ki še vedno poveličujejo zločine in zločince, pa še kljubvsemu niso izgubili niti “urada bivšega predsednika”, niti moči ….

 • Franc Šink

  Vsak ki se odloči za aktivno politiko bo nekoč za nekatere v poznejši zgodovini označen za zločinca.

  • Olga

   Zakaj? Poznam ogromno politikov, tudi svetovnih, ki niso zločinci! So pa pristaši totalitarnih režimov zločinci!

   • Franc Šink

    Če tudi ni,ga pa zgodovina naredi

 • janez.pokoncni

  Mesič je en izjemno pokvarjen pezde, ki bi se za svojo rit spečal tudi s hudičem. Izgleda sicer zelo zabit vendar je Hrvaško ustavil za vsaj 10 let. Takšne škode Hrvaški kot Kučan Sloveniji ni naredil pa vendarle bo v zgodovino Hrvaške odšel kot zelo negativna in pokvarjena oseba.

 • Peter

  Madona, tud pr Sipeti ga ni, tuneka.
  Kej zdej to, ase tak red dela, no, tunek?
  Nisi resen, majke mi, no.

 • RATATA

  Kako, da se Jaz, revček, brez družboslovne izobrazbe že v času bistvenih dogajanj vedel o tem hrvatu v navezavi z drugimi hrvati na položajih v razpadajoči jugoslaviji vse bistveno. Nazdravljam si za to.

 • APMMB

  Hravati ga morajo spraviti pred sodišče in mora odgovarjati za veleizdajo. On je kriv za obsodbe generalov. On je sodelova s tožilci, ki so obsojali hrvaško osvobodilno borbo proti srbski agresiji. je Jugoslovenar, kakor naš Kučan.

 • xtc

  Komunist in YUGOFIL mESIČ ZAGOVARJA USTAŠKE ZLOČINE?
  nAČELOMA NESMISELNO_A ZELO SMISELNO;mESIČ JE Z TAKRATNIM NASTOPOM SKUŠAL USTAVITI OSAMOSVAJANJE TAKO hRVAŠKE KOT sLOVENIJE IN TO V KONTEKSTU ;DA DRŽAVA hRVAŠKA ;KI NASTAJA_JE USTAŠKO FAŠISTČNA TVORBA Tuđman in HDZ pa Ustaši;s tem je hotel prikazati Hrvaško kot novo NDH in tako preprečiti njeno mednarodno priznanje to je bil zadnji up komunistov tako Mesiča kot kUČANA ;DA ZAUSTVIJO OSAMOSVAJANJE MEDNARODNO IN ;DA OBDRŽIJO yUGO SKUPAJ;
  V TEM KONTEKSTU PA POSANEO NJEGOVE IZJAVE SMISELNE;kajti komunist Mesič ni nikoli deloval drugače kot vsi komunistični fanatiki in funkcionarj;kot je bilo v interesu partije in interes KPJ JE BIL PREPREČITI OSAMOSVOJITEV Z VSEMI CILJI:
  Ker ustavitev procesov ni uspela so komunisti z Kučanom načelu začeli uničevati Slovenijo na vse načine in lezli v objem Srbije inHrvaških komunistov ;ki so spodkopavali HDZ:
  Slovenijo so komunisti izčrpavali z velikimi propadlimi posli po bivši Yugi na drugi strani pa popuščali Hrvaškim komunistom pri zadevah kot so zaliv;LB IPD;SAJ SO RAČUNALI ;da bodo obubužanoSlovenijo pač stišali najprej v objeHrvaške;ki ji bodo vladaki komunisti(udbaši) nato pa oboje skupaj spravili nazaj v Novo Yugo in nato kot nova tvorba zlezli v EU IN ZGANJALI KOMUNISTIČNI KRAVAL TAM:kER PA JE NA hRVAŠKEM ZMAGAL hdz IN SO SE POVEZALI Z Natom inZDA ;slovenski komunisti pa z Rusi in Srbi sm dobili po glavi in izgubljamo vse proti Hrvatom;komunistom pa se je razbil up o noviYugi;saj so Hrvati trdi zavezniki ZDA zato jim rusofilni slo politiki grozijo tem in onem;Hrvati pa nam pobirajo vse kar je možno zaradi rusofilsko izdajalske politike in to kar s pomočjo EU INzda SEVEDA PA Slovenskim bebkom ne Srbi ne Rusi ne morejo pomagati;ko jim razpadajo sanje in ;ko se tudi sami rušijoz oblasti;vendar pa bodo uničili tudi Sloveniji kot državo_nebo je več;vendar pa tudi noveYuge o kateri orgazmično sanjajo neveč:

 • Steiermark

  Smešno, da se grejo največji fašisti, antifašiste ter celo predsednike “antifašistične” organizacije….