fbpx

Štiri demokratske zvezne države ZDA so se odločile za tožbo proti Trumpu

Foto: epa

Glede nedavnega ukaza predsednika Donalda Trumpa o začasni prepovedi vstopa migrantov in nemigrantov iz sedmih držav v ZDA so se štiri demokratske zvezne ameriške države Washington, Virginija, Massachusetts in New York odločile za tožbo. 

V pripravi naj bi bile tudi tožbe, ki zadevajo zaščito okolja, zdravstva in mnoga druga vprašanja. Eric Schneiderman, pravosodni minister v New Yorku, je Trumpa označil kot predsednika, ki ne spoštuje vladavine prava. Takšne obtožbe s strani pravosodnih ministrov pa same po sebi niso nič nenavadnega, saj se je podobno dogajalo tudi v času mandata nekdanjega predsednika Baracka Obame.

Sodelovanje več pravosodnih ministrov ni nujno uspešno
Pravosodni ministri iz 17 zveznih držav so se zavezali, da bodo skupaj nastopili proti “novemu neustavnemu redu”. V času predsedovanja Obame je skupina pravosodnih ministrov neuspešno tožila tedanjega predsednika glede zdravstvene reforme, uspešno pa glede določenih okoljevarstvenih in imigracijskih ukrepov.

Paul Ryan, predsednik predstavniškega doma kongresa, je izrekel podporo Trumpovemu izvršnemu ukazu glede migracij in dodal, da ima Trump kot predsednik ZDA dolžnost, da zaščiti svojo državo in državljane.

Foto: epa

Foto: epa

S strani Mika Pencea, podpredsednika ZDA, je prišlo zagotovilo republikancem v kongresu, da do podobnega hitenja glede sprejemanja ukrepov ne bo prišlo brez prehodnega posvetovanja z njimi, saj želi, da bo v prihodnosti potrjevanje zakonov potekalo brez težav.

N. Ž., STA